Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadrani i Condura Croatica na manifestaciji "Dani u vali"

12.09.2016.

14:44

Autor: HRT centar Zadar/Sveučilište u Zadru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poziv Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine CRO NAVES Sveučilište u Zadru sudjelovalo je na prvom međunarodnom festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine Dani u vali, održanom u Starom Gradu na Hvaru od 8. do 11. rujna 2016.

Festival se održao povodom proslave 2400 godina Staroga Grada, proteklih od osnutka grčke kolonije Faros.

U dnevnim promenadnim plovidbama, regati i noćnoj paradi, među 63 tradicijska drvena broda nastupila je i Condura Croatica, izgrađena po uzoru na poznate arheološke nalaze starohrvatskih brodova iz Nina, koje je krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća pronašao i istražio prof. Zdenko Brusić.

Dana 9. rujna manifestaciju je posjetila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prilikom boravka u Starome Gradu obišla i pozdravila hrvatsku tradicijsku flotu.

U posadi starohrvatske kondure nastupili su djelatnici Sveučilišta u Zadru Mirko Belošević i doc. Irena Radić Rossi te studenti doktorskog i diplomskog studija Katarina Batur i Sebastian Govorčin. Usprkos svim ograničenjima križnog jedra, kondura je ravnopravno sudjelovala u svim događanjima te po regatnim pravilima s uspjehom doplovila u cilj.

Veličanstveni prizori tradicijskih barki koje su se u promenadnoj plovidbi, uz zvuke valcera i obasjane raznobojnim reflektorima, razvijenih jedara kretale starogradskom lukom,  brojnoj su publici ukazali na bogatstvo i veliku vrijednost hrvatske maritimne baštine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.