Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadrani još jednom pokazali da vole pomoći

23.10.2017.

10:42

Autor: HRT radio zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na akciji održanoj u subotu, 21. listopada u Zadru, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 39 novih potencijalnih darivatelja - javili su iz Zaklade Ana Rukavina.

Ova akcija održana je povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu u sklopu kojeg su Hrvatska udruga leukemija i limfomi i Podružnica HULL-a Zadar predstavili projekt „Znanjem do zdravlja“ gdje su domaći stručnjaci iz područja hematologije održali predavanje o načinima liječenja te kvaliteti života oboljelih od MDS-a.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom deset uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 55.276 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdana su ukupno 74 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 74 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život - priopćeno je iz Zaklade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.