Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadrani na izborima nekad lijevo, nekad desno

14.12.2013.

07:05

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glasači u gradu Zadru na nacionalnoj razini glasuju pretežno za lijeve stranke, dok na lokalnim izborima glasuju za desne stranke - rekao je to dr. Sven Marcelić, s Odjela za sociologiju zadarskoga Sveučilišta na sinoćnjem predavanju u Gradskoj knjižnici. Svoje zaključke temeljio je na zadnjih pet izbora, od predsjedničkih i parlamentarnih, europarlamentarnih do lokalnih i zadnjeg referenduma.

Što se tiče sklonosti zadarskih glasača po Mjesnim odborima Zadar je dosta sličan drugim hrvatskim gradovima. U centrima građani glasuju dosta lijevo, a periferija i zaleđe desno - istaknuo je profesor Marcelić koji je do ovih zaključaka došao istraživajući zadnjih pet izbora.

"Zadrani jako naglašeno glasuju za HDZ na lokalnoj razini, ali na nacionalnoj se to već mijenja. Recimo na predsjedničkim izborima, HDZ-ov kandidat je u prvom krugu bio tek treći, Josipović je bio prvi, a drgui je bio Vidošević. Ono što je interesantno je da sam grad, za razliku od županije, koja je konstatno desno u svakom glasanju, osim jednog dijela otoka, grad Zadar se dosta razlikuje. Ali i po tome je vrlo sličan drugim hrvatskim gradovima, osobito dalmatinskim koji su redovito lijevi, odnosno liberalniji u odnosu na svoju okolinu." - istaknuo je Marcelić.

Pa tako u Zadru postoje kvartovi koji stalno glasuju lijevo, a to su Brodarica, Voštarnica ili Jazine, dok su stalni desni birači na Dračevcu, Crnom, Gaženici, Crvenim kućama i Arbanasima. Svi ostali kvartovi od izbora do izbora glasuju različito. Druga posebnost Zadra su nezavisne liste za koje dr. Marcelić istie da su nepredvidive, te da ne traju više od jednoga i dva izborna ciklusa. "Za Sinovčića, on ima vrlo čudan raspored, jak je na Poluotokou i periferiji a u centru ne toliko, Enio Meštorvić je uzeo Bokoanjac, tamo je bio vrlo jak, a ostalo dosta slabo, dok je Akcija mladih bila dosta jaka u kvartovima tamo gdje je inače jak SDP" - dodao je Marcelić.

No, zašto glasači u gradu na nacionalnoj razini glasuju lijevo, a kad je riječ o lokalnim izborima redovito za HDZ - to bi pitanje trebalo posebno istražiti - zaključio je Marcelić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.