Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadranin Luka Peroš (29) okitio se Plavom vrpcom Vjesnika

04.12.2017.

19:56

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svečanosti dodjele Plave vrpce Vjesnika 2017., u pojedinačnoj konkurenciji dodijeljena je Zadraninu Luki Perošu (29), koji je kao 3. časnik palube na tankeru „STI Beryl“, brodara Scorpio tankers, spasio četvoricu indonežanskih ribara s tonuće ribarice, 250 milja od Singapura.

Zbilo se to u noći na 2. prosinca 2016., a Peroš je zatražio od zapovjednika Indijca da ga u čamcu za spašavanje posada spusti u mrak i valove, s 21 m visine  (kao sedmerokatnica), kako bi spasio brodolomce. Zbog opasnosti od prevrtanja čamca, Peroš je spašavao po dvojicu ribara, a pritom je uspio nožem prerezati sidreni konop tonućeg ribarskog broda, koji  je u mraku stvarao problema prilikom spašavanja. Plavu vrpcu Vjesnika uručila mu je državna tajnica za more u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukuture Maja Markovčić-Kostelac.

U večerašnjoj Pomorskoj večeri iz zadarskoga studija javljale su se kolegice Branka Malnar, Božica Đurđević i Dorina Tikvicki i razgovarale s dobtnicima nagrada.

Luka Peroš u razgovoru s kolegicom Malnar je otkrio da ga je za Plavu vrpcu nominirala supruga, ponosna na njegov pothvat. Ona me prijavila bez da sam ja znao, tek kad je tražila više informacija i podataka od mene, morala je reći da me nominira, rekao je mladi pomorac. Dodao je kako mu puno znači nagrada te kako su mu slike spašavanja i na dodjeli prolazile kroz glavu. Često se sjetim toga događaja, sigurno ću ga pamtiti čitav život. To je bilo kao neki film, gledate, ne vjerujete, a morate reagirati, jer su u pitanju bili ljudski životi. Trebalo je samo biti koncentriran, jer iskreno dosta nas na početku nije bilo spremno na to, ali jednostavno moralo se reagirati na vrijeme. Druge opcije nije bilo i bez obzira na vremenske prilike, zatražio sam od kapetana da spustimo brodicu za spašavanje, rekao je Peroš.  

Što je još otkrio našoj kolegici Branki Malnar poslušajte u audio-prilogu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.