Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadranke i Zadrani prosvjedovali na Narodnom trgu

12.05.2022.

18:24

Autor: HRT Radio Zadar

Prosvjed na Narodnom trgu

Prosvjed na Narodnom trgu

Foto: A. Perica / HRT Radio Zadar

"Dosta - uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" - poručuju organizatori prosvjeda potpore Čavajdi i svim ženama kojima su u Hrvatskoj bili uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. 


Prosvjed potpore u 18 sati počeo je u devet hrvatskih gradova - Zagrebu, Sisku, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu i Korčuli. Zadranke i Zadrani okupili su se na Narodnom trgu. 


Iako je jučer drugostupanjska komisija donijela odluku da Mirela Čavajda ima pravo na prekid trudnoće, to se neće dogoditi u Hrvatskoj. 


Njezina odvjetnica potvrdila je da se Mirela Čavajda obratila bolnici u Petrovoj, u kojoj su joj rekli da nisu u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb u skladu s odlukom komisije i zakonom.


S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela se sa svojom obitelji odlučila radi postupka prekida trudnoće obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani.


Predstavnice neformalnog feminističkog kolektiva Čipke u Zadru i dvije sudionice prosvjeda:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.