Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadru 567 milijuna kuna za čisto more

14.06.2019.

11:15

Autor: Božidar Kolega

Zadru 567 milijuna kuna za čisto more

Zadru 567 milijuna kuna za čisto more

Foto: - / -

U nazočnosti premijera Andreja Plenkovića direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i Odvodnje Zadar Grgo Peronja potpisali su danas u zadarskoj gradskoj vijećnici 567 milijuna kuna vrijedan ugovor o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture Zadar Petrčane.

Time želimo našu infrastrukturu u samom gradu Zadru podići na razinu svih razvijenih gradova - izjavio je ovom prigodom zadarski gradonačelnik Branko Dukić

To znači da sa sadašnjih 70 posto komunalne infrastrukture  podižemo na 95 posto zahvaćenosti stanovništva što je izuzetno vrijedno za grad Zadar. 

Izgradnjom po ovom projektu ostavljamo narednim generacijama i posjetiteljima ovog prekrasnog grada to čisto more i tu mogućnost da se 100 metara od Donata kupate - objasnio je direktor zadarske Odvodnje Grgo Peronja.

Projektom se na komunalnu infrastrukturu spaja novih 15 000 stanovnika objašnjava državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg: 

Riječ je o preko 100 kilometara kanalizacijske mreže, oko 40 kilometara vodovodne mreže, 19 crpnih stanica, nadogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako od 567 milijuna kuna čak 313 milijuna osigurano je iz europskih fondova. Posebna pažnja posvećena je rješavanju problema oborinskih voda na području Bokanjca – istaknuo je  Đuroković: 

Koji će unaprijediti i zaštitu od poplava na tome području istovremeno i spriječiti zagađenje podzemnih voda. Dugoročno ćemo zaštiti crpilište Bokanjac, učiniti korist ljudima da više neće biti plavljenja u tom području. Što će zapravo rezultirati da će ukupna vrijednost s nadograđenim projektima biti oko 700 milijuna kuna. 

Planirani su i radovi na pročišćavaču otpadnih voda, na kojem će se unaprijediti pročišćavanje zraka, i smanjiti buka kako bi rad uređaja bio  što primjereniji gradskom okruženju.  

izjave Dukić, Peronja, Đuroković

izvještaj Božidara Kolege

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.