Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadržani svi dosadašnji standardi obrazovanja

27.08.2020.

15:32

Autor: HRT centar Zadar/Grad Zadar

Zadržani svi dosadašnji standardi obrazovanja

Zadržani svi dosadašnji standardi obrazovanja

Foto: - / -

Unatoč problemima s koronavirusom u zadarskim osnovnim školama zadržani su svi dosada postignuti standardi obrazovanja, ističu iz Grada Zadra. I u predstojećoj školskoj godini Grad Zadar nastavlja s ulaganjima radi održavanja postignutih školskih standarda.

S obzirom da je ministarstvo preuzelo na sebe nabavku školskih udžbenika, Grad Zadar i ove će, kao i protekle školske godine, u cjelokupnom iznosu financirati nabavku drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola. Pa će tako oko 7000 osnovaca dobiti radne bilježnice, te geografski atlas za učenike 5.razreda, prvoga dana nastavne godine.

Također su i za projekt „Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Zadra“ osigurana sredstva u gradskom proračunu te se projekt nastavlja i ove školske godine. U tu svrhu raspisan je javni poziv za 90 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama te će svako dijete s teškoćama imati svojeg pomoćnika i ove godine.

Usprkos korona krizi, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nastavlja s projektom „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ čiji su korisnici bile zadarske osnovne škole. Lani je tako 1000 učenika primilo  174 tisuće obroka, a ukupna vrijednost projekta iznosila je gotovo milijun kuna. Ovaj program čini dodanu vrijednost postojećim nacionalnim programima prehrane i širi obuhvat djece. Sredstva za Mrežu prehrane učenika osnovnih škola Grada Zadra osigurana su iz Europskog socijalnog fonda, a Grad Zadar će kao i lani, bez obzira na ishod projekta, za ovu namjenu osigurati sredstva u proračunu.

Valja istaknuti kako i ostali programi u obrazovanju neće stati, već će se prilagoditi novonastaloj situaciji pa se tako nastavljaju produženi boravak, centri izvrsnosti, rano učenje stranog jezika (od prvog razreda), program potpore stručnim službama osnovnih škola Grada Zadra (dodatni logoped) te program predškole na otocima Veli Iž i Silba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.