Hrvatski radio

Radio Zadar

09:09 / 29.05.2016.

Autor: HRT centar Zadar

Zagospodarite otokom Ugljanom

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se održava premijerno izdanje projekta "Gospodar otoka – uspon na Sv. Mihovil", koji se sastoji se od dvije discipline - natjecateljskom maratonu te rekreativnoj šetnji od Preka do tvrđave sv. Mihovila, duljine 5 kilometara.

Riječ je o jedinstvenom projektu kojim se namjerava predstaviti novi turistički brend'Avantura otok kojim se Općina Preko planira promovirati kao destinacija sportsko-rekreativnog turizma.

Program 'Gospodara otoka', osim utrke i rekreativne šetnje do Sv. Mihovila, bit će popraćen brojnim popratnim sadržajima. Tako će u centru Preka biti otvoren Sajam otočnih proizvoda na kojem će se predstaviti desetak proizvođača i udruga iz otoka Ugljana, Pašmana i Silbe, KUD Preko premijerno će predstaviti obnovljeno Priješko kolo, nastupit će mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana, gosti će se moći provozati podmornicom oko Školjića,a za zabavni dio programa bit će zadužen DJ Tome.

Zaista nam je drago da se diljem naše Županije organizira sve više ovakvih sportskih događanja. Na taj način se prezentiraju prirodni resursi, ali i promiče trend zdravog života. To se sve uklapa u jedan dobar proizvod aktivnog turizma u kojem zadarsko područje ima veliki potencijal. Sviđa mi se što Gospodar otoka nudi opciju rekreacije svima – rekreativnu šetnju onima koji nisu u treningu, ali i utrku za one koji su uvijek traže novi izazov. Pohvalila bih općinu Preko koja je vrlo angažirana i surađuje s lokalnom turističkom zajednicom te su zajednički prepoznale važnost ulaganja u brendiranje karakterističnog resursa kao što su masline i njihovo spajanje s cikloturizmom te drugim oblicima sportsko-rekreativnog turizma. To je dobar primjer destinacijskog menadžmenta o čemu se posljednje vrijeme često govori, rekla je direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija

Na premijerno izdanje 'Gospodara otoka' prijavljeno više od 100 natjecatelja

 

Program 'Gospodara otoka', osim spomenutih disciplina, bit će popraćen brojnim popratnim sadržajima. Tako će u nedjelju od 09:00 ujutro u centru Preka biti otvoren Sajam otočnih proizvoda na kojem će se predstaviti desetak proizvođača i udruga iz otoka Ugljana, Pašmana i Silbe, KUD Preko premijerno će predstaviti obnovljeno Priješko kolo, a nastupit će mažoretkinje Ugljana i Pašmana. 

Program Gospodara otoka je sadržajan i vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe, od domaćih stanovnika do gostiju našeg otoka. Jedan od glavnih ciljeva je promocijaglavne otočne atrakcije – tvrđave sv. Mihovila,za koju pripremamo projekt obnove i uređenja, a nadamo se da ćemo što skorije napraviti prvi korak u tom smjeru – izmještanje antenskog stupa iz utvrde za što je već osigurana lokacijska i građevinska dozvola. Čekamo još samo da se ubrzaju stvari u DUUDI-ju i tvrtki Odašiljači i veze, rekao je voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko Ante Župan.

Organizaciju potpisuju Triatlon klub Zadar, Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko. Partneri su Škola trčanja Zadar, nogometni klub Sv. Mihovil, LAG Mareta i brojne udruge s otoka i Zadarske županije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.