Hrvatski radio

Radio Zadar

Zahuktava se nautička sezona

12.06.2013.

13:51

Autor: Zrinka Grancarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč ne baš najboljim vremenskim uvjetima nautička sezona se zahuktava. Velika flota plovila za najam u marinama zadarsko-biogradskog akvatorija ima pune ruke posla.

Zrinka Grancarić posjetila je marinu Kornati u Biogradu.


Sezona je za marinu Kornati u Biogradu počela još u ožujku, živnulo je sve, brojne su turističke regate tijekom proljetnih mjeseci kao i obično dovele u Biograd lijepi broj gostiju. Gatovi na kojima je smještena bogata flota plovila za najam već sada su mahom prazni, a u glavnoj sezoni petkom i subotom u marini je pravo opsadno stanje. U Biograd uplovljava i isplovljava oko 300 plovila za najam.

Sve brodove treba pregledati, očistiti i pripremiti za novu grupu gostiju, koji svi dolaze istog dana. 2000 ljudi je svaki tjedan u marini Kornati, tome se još pribrajaju i vlasnici koji imaju brodove u marini, tako da ta brojka dođe i do 2500. Velika gužva, ne samo u marini Kornati, nego u cijelom gradu,ispričala nam je Branka Storeli,voditeljica recepcije.

Zahvaljujući značajnim ulaganjima prošlih godina marina Kornati danas je jedna od najbolje uređenih hrvatskih marina, s infrastrukturom spremnom za prihvat velikih jahti, o čemu se prije desetak godina samo razmišljati moglo.

Kad sam došla prije 11 godina došao je brod od 11 metara, svi smo išli na gat gledati taj brod i bili smo impresionirani. Sada dođe brod od 25 - 30 metara, više nitko ne ide gledati, to je postalo nešto sasvim normalno. To vam dovoljno govori koliko se u zadnjih desetak godine promijenila struktura dužine, kvalitete i svega u marini Kornati.Ulazak Hrvatske u Europsku uniju dočekujemo spremni, kaže Branka Storeli.

Ulaskom u Europsku uniju dolaze i drugi gosti koji sad osjećaju tu sigurnost u Hrvatskoj. To više nije tamo neka Hrvatska, to je sad članica Europske unije, tako da s tim možemo samo dobiti svi mi zajedno.

Glavna nautička sezona je pred vratima, još samo da se vremenski uvjeti smire, jer dugotrajno nestabilno vrijeme naravno itekako može nanijeti štetu tijeku sezone.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.