Hrvatski radio

Radio Zadar

Zahvaljujući donacijama - nabavljen novi videobronhoskopski stup

18.06.2020.

12:00

Autor: Radio Zadar

Zahvaljujući donacijama - nabavljen novi videobronhoskopski stup

Zahvaljujući donacijama - nabavljen novi videobronhoskopski stup

Foto: - / -

Opća bolnica Zadar nabavila je videobronhoskopski stup s najnaprednijom obradom slike koja pruža poboljšanu reprodukciju boja, smanjeno haliranje i minimaliziranje šumova. Pomoću ovog uređaja radi se bronhoskopija, jedna od najvažnijih endoskopskih metoda u pulmologiji.

Bronhoskopija može biti dijagnostički postupak (radi istraživanja postojećeg problema) ili terapijski postupak (radi rješavanja postojećeg problema u dišnim putovima). Dijagnostičke indikacije za bronhološko ispitivanje su: sumnja na karcinom, hemoptiza sa normalnim rtg nalazom, dugotrajni kašalj, sarkoidozu, intersticiijske bolesti pluća, nespecifične i specifične plućne upale. Bolesnike sa sumnjom na tuberkulozu se bronhoskopira u slučaju ako je pregled sputuma na MT negativan a diagnoza tuberkuloze je u užoj diferencialnoj diagnozi.

Terapijske indikacije za bronhoskopiju su: ekstrakcija stranog tijela, toaleta traheobronhalnog stabla kod COVID-19 pozitivnih bolesnika, tretman hemoptiza i dr.

Terapeutski bronhoskopi visoke HD rezolucije pridonose automatskom odabiru najoštrije slike dok u postupku dijagnostike dolazi do lakše detekcije uz pomoć slikovne tehnologije uskopojasnog spektra.

Sredstva za nabavku videobronhoskopskog stupa prikupljena su iz donacija, te se iz zadarske Opće bolnice zahvaljuju donatorima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.