Hrvatski radio

Radio Zadar

Zahvaljujući "Gradionici" učenici zadarske Tehničke škole kreatori javnog prostora

15.03.2023.

09:51

Autor: Filip Buzov

Učenici srednje Tehničke škole Zadar

Učenici srednje Tehničke škole Zadar

Foto: FB / /

Grad Zadar u suradnji sa zadarskim Društvom arhitekata nastavlja sa projektima promišljanja gradskih prostora. Ovoga puta uređuje se prostor oko novouređenog Centra za mlade, a koji je zamišljen kao dnevni boravak na otvorenom koji će služiti za zabavu i druženje. 

Kroz projekt naslovljen "Gradionica" manje intervencije povjerene su učenicima srednje Tehničke škole kojima je to prava i rijetka prilika za spojiti teoriju i praksu.


Zahvaljujući ovom već dobro uhodanom projektu Zadrani su već imali priliku promišljati gradski park Vruljica, pješačku zonu u ulici Stjepana Radića, ali i mikrolokacije poput autobusnih stanica. Tema nam je urbana oprema javnog otvorenog prostora zadanog Centra za mlade, radi se o intervencijama koje će biti izvedene in situ, angažirali smo ove godine učenike Tehničke škole, učenici će u svom okruženju u školi napraviti nekakva idejna rješenja , skice i makete zadane urbane opreme, a potom će ih i izvesti an samom gradilištu , uz pomoć izvođača i radnika, a na taj način učenici će se upoznati s procesom projektiranja , a istovremeno će participirati u obliku javnog prostora, a što je i jedna od tendencija kojima se naše društvo arhitekata već duže vrijeme bavi.

Petar Kozina, predsjednik zadarskog Društva arhitekata

Ove godine, u suradnji sa Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom i Centrom za mlade, Društvo arhitekata Zadra (ZDA) organizira 06. po redu Gradionicu s temom uređenje javnog ''dnevnog boravka'' Centra za mlade, pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Hrvatske komore arhitekata.Centar za mlade je središte društvenog zbivanja i povezivanja, smješten na prostoru bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića. Do nedavno je ovaj prostor, od gotovo 4 500 m2, bio zapušten i prazan, zbog čega se pristupilo projektu rekonstrukcije koji je još uvijek u tijeku. Lijevo od glavnog ulaza u ovaj prostor smještena je Gradska knjižnica, dok je ostatak površine rezerviran za Centar za mlade. Novouređeni prostori biti će prilagođeni mladima, nezavisnim udruženjima građana, te se uređenjem dobivaju multiunkcionalni prostori kao što su igraonice, vježbaonice, razne dvorane, caffe barovi, te uredski i administrativni prostori. U sklopu uređenja interijera Centra za mlade predviđeno je i uređenje okoliša, tj formiranje adekvatnog vanjskog prostora za odmor, druženje i zabavu. Između Centra za mlade i nekadašnje zgrade menze, koja je trenutno u funkciji skate-parka, otvara se izdvojeni vanjski prostor, prostor inrterakcije, druženja i povezivanja.Perivoj Centra za mlade, tzv. Džungla, koji je predmet i lokacija ovogodišnje Gradionice, zamišljen je kao slobodna forma kružnih oblika koji nude različite mogućnosti uporabe prostora. Projektom je planirano uređenje spomenutog obuhvata u smislu formiranja ''javnog dnevnog boravka'' s ciljem ostvarivanja veze korisnik - priroda, priroda - druženje.


Od njih se prvenstveno traži svoj dodatak projektu okoliša koji je već sada u izradi, oni bi trebali od betona napraviti lounge stolice, a koje su dio javnog dnevnog boravka, a koji će oni sami kasnije koristiti; Pored betona oni bi trebali koristiti i ostale materijale, kako bi mogli napraviti kalupe i oplate za kompletan taj namještaj koji će kasnije i koristiti i biti ponosni na to.

arhitektice Leona Kordiš i Nadina Mujić

projekt Gradionica kod zadarskog Centra za mlade

projekt Gradionica kod zadarskog Centra za mlade

Foto: FB / /

Timovi će se sastojati od minimalno 4 učenika, a u projekt su uključene i njihove profesorice Lucija Melada i Jadranka Vdović .


Evo mi sada već treću godinu sudjelujemo u sklopu radionica, a pokazalo se da se naši učenici dosta dobro mogu uključiti ; Mišljenja smo da je ovo jako dobro za njihovo obrazovanje, prvi put sudjeluju u cijelom procesu , znači od osmišljavanja , projektiranja i na kraju realizacije. d

profesorice Jadranka Vdović i Lucija Melada

Mislim da bi moglo biti zanimljivo, i mogli bi nešto naučiti, teorija bez prakse nije ništa; Znala sam za ovaj prostor, da su tu neke ruševine , tu su se skejtali bili, vjerujem kako će biti dobro.

učenice Nika i Mihaela

Galerija
projekt Gradionica, Foto: FB//
projekt Gradionica, Foto: FB//Gradionica ZD, Foto: FB//

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.