Hrvatski radio

Radio Zadar

Zahvaljujući turizmu i pomorskom prometu zadarski izvoz u plusu

20.03.2018.

13:46

Autor: Božidar Kolega

Zahvaljujući turizmu i pomorskom prometu zadarski izvoz u plusu

Zahvaljujući turizmu i pomorskom prometu zadarski izvoz u plusu

Foto: - / -

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku zadarsko gospodarstvo prošle je godine izvezlo proizvoda u vrijednosti od 1,832 milijarde kuna, a uvezlo robe u vrijednosti od 1,846 milijarde kuna. No ti podaci ne obuhvaćaju usluge, odnosno turizam i pomorski promet.

A upravo ta dva sektora čine iznimno važan dio kada se govori o zadarskom izvozu, ističu u županijskoj Gospodarskoj komori.  

Zadarsko gospodarstvo karakteristično je što na izvoz usluga otpada isto koliko i na izvoz roba a to se prvenstveno odnosi na turizam i pomorski promet, tako da kad se i ti podaci pribroje zadarsko će gospodarstvo i prošle godine imati značajan suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni  – ističe direktor zadarske Gospodarske komore Denis Ikić:

To je u svakom slučaju već sada vidljivo i kontinuiran je niz godina koji nam potvrđuje ovu činjenicu. Dakle vi sada imate podatke o ostvarenom izvozu roba od nekih milijardu i 800 i nešto milijuna kuna, a naši će podaci za 2017. Kada ih predoče firme u četvrtom odnosno petom mjesecu kada ih budemo obrađivali  sigurno pokazati preko 3 milijarde u robnoj razmjeni s inozemstvom. Dakle ovdje je riječ i o robama i o uslugama i u tom smislu to je apsolutni suficit.

Ono što je problematično kaže Denis Ikić:  

Jedini problem našeg gospodarstva što su zadnjih desetak godina manje-više iste tvrtke u pitanju kako sektorski tako i pojedinačno , mali je problem što su u ovom izvozu roba, ako njih promatrate dominantne prerađivačka industrija i ribarstvo. Oni čine ogroman broj realizacija s inozemstvom, a poseban je mali problem što unutar ribarstva odnosno prerađivačke industrije dominantno, jednoj takvoj realizaciji doprinose svega nekoliko tvrtki, najčešće dvije, tri ili maksimalno 4 tvrtke.

Na žalost, slična situacija je i u sektoru usluga gdje dominantan izvoz zadarskog gospodarstva ostvaruje tek nekoliko tvrtki. Tako zapravo već dugi niz godina prvih 15 tvrtki Zadarske županije, bilo da je riječ o izvozu roba ili usluga, uglavnom je uvijek isti, bez novih igrača. – upozorava Denis Ikić.

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.