Hrvatski radio

Radio Zadar

Zajednicu tehničke kulture vodi Željko Vidović

22.02.2019.

12:12

Autor: tp

Zajednicu tehničke kulture vodi Željko Vidović

Zajednicu tehničke kulture vodi Željko Vidović

Foto: - / -

Željko Vidović novi je predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i dolazi iz Društva informatičara, dok je Ted Vrkić iz Aerokluba potpredsjednik. Bivši čelnik Duško Kraljev osvrnuo na 31 godinu volonterskog rada i istaknuo je da je zadarska Zajednica jedna od uspješnijih u Hrvatskoj

 

Na Skupštini su dodijeljena Javna priznanja Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Priznanja je uručio Duško Kraljev, donedavni predsjednik, a dobili su ih Hrvoje Srećko Matanović (Radio klub Zadar), Mate Perin, (Društvo energetičara Zadar) i Silvio Panović,  (Foto klub Kornat).

 

 Članovi Izvršnog odbora:

 1. Željko Vidović, predsjednik Zajednice (Društvo informatičara Zadar) – po funkciji
 2. Ted Vrkić, potpredsjednik Zajednice (Aeroklub Zadar) – po funkciji
 3. Marija Živković, tajnica – po funkciji
 4. Renata Čizmin (Društvo pedagoga tehničke kulture Zadar), član
 5. Pero Govorčin (UTK Faust Vrančić, Obrovac), član  
 6. Đani Iglić (Ronilački klub Sveti Roko, Bibinje), član
 7. Luka Pezelj (CB radio klub „Donat“, Zadar), član

Članovi Nadzornog odbora:

 1. Miljenko Rakvin (Društvo Energetičara Zadar), predsjednik Nadzornog odbora
 2. Petar Sikirić (Foto-kino-video klub Zadar), član
 3. Neven Zrilić (Planinarski klub Sv. Bernard), član

Članovi Suda časti:

 1. Silvio Panović(Foto klub Kornat, Kukljica), predsjednik Suda časti
 2. Franko Petani (Radio klub Jadera), član
 3. Boris Šuško (Društvo Energetičara Zadar), član

Škole tehničke kulture

Održani su programi iz područja tehničkog stvaralaštva i tehničke kulture. Na školama su sudjelovala djeca-članovi udruga tehničke kulture, te  nadarena djeca koja su postigla rezultate na državnim i županijskim natjecanjima iz prirodoslovno-matematičkog i tehničkog područja. Organizirane su dvije ljetne škole u Telašćici na Dugom otoku (lipanj i srpanj) i dvije zimske škole tehničke kulture u Maškovića hanu u Vrani kod Pakoštana (siječanj 2018. i siječanj 2019.) za ukupno 53 djece. U radu škole sudjelovalo je 10 udruga, te voditelji, mentori i ostali suradnici. Škole tehničke kulture jedinstvene su škole tehničkih aktivnosti jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece u različitim područjima tehničke kulture. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju. Sudjelovanje u školi za pozvanu djecu i mlade je besplatno, odnosno Zajednica tehničke kulture pokriva troškove smještaja, prehrane, radnih materijala, radionica i troškove izleta te na taj način želi učenicima iskazati priznanje za njihov rad i značajan doprinos kako bi sudjelovanje u školama tehničke kulture bila motivacija za učenje i daljnje sudjelovanje u školskim, izvanškolskim aktivnostima i projektima kao i učlanjenje u neku od naših brojnih udruga.

Natjecanja

Organiziranje i provođenje natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola jedan je od oblika rada s mladima s najdužom tradicijom. Neka se natjecanja, kao matematika, fizika i tehničko stvaralaštvo provode kontinuirano više od 50 godina. Zajednica je 2018. godini bila nositelj organiziranja natjecanja i smotri iz prirodoslovno-matematičkog i tehničkog područja i taj rad je jedan od značajnijih radova Zajednice u periodu od gotovo šest mjeseci koji uključuje pripremu i provedbu. U školskoj godini 2017./2018. ukupno je, nakon školske razine, na županijskom natjecanju sudjelovalo 657 učenika osnovnih i srednjih škola iz predmeta: matematika, fizika, kemija, biologija, informatika, geografija, astronomija i natjecanje mladih tehničara. Program je ostvaren uz punu suradnju Zajednice s nadležnim upravnim odjelima Zadarske županije, Grada Zadra, županijskim i državnim povjerenstvima i školama domaćinima županijskih natjecanja. Učenici koji su ostvarili najbolje rezultate na županijskim natjecanjima predstavljali su Zadarsku županiju na državnim natjecanjima.

Intervencija u postojećim udrugama

Većina udruga tehničke kulture djeluju u derutnom prostoru sa zastarjelom opremom. Za osnovne intervencije u postojećim udrugama osigurano je sufinanciranje iz Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Zajednica je sufinancirala programe udrugama u području tehničke kulture vezano uz predavanja, stručne edukacije, stručne ekskurzije, natjecanja, opremu, redovite troškove rada i održavanja, popravaka i režija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.