Hrvatski radio

Radio Zadar

Zakida li Čistoća zaleđe u odvozu otpada, što je s azilom, a koje su koncesije "osvanule" pred vijećnicima?

29.06.2022.

13:45

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: Dino Stanin / Pixsell

U Poličniku je održana još jedna sjednica Županijske skupštine Zadarske županije. Opsežan dnevni red s više od 30 točaka upotpunjen je i točkama o dodjeli koncesija. Zbog toga je negodovala oporba. Tražili su se i odgovori na pitanja o prorijeđenom odvozu otpada u zaleđu te izgradnji hospicija i azila za nezbrinute životinje.

Zašto je prorijeđen odvoz komunalnog otpada u kopnenom dijelu Zadarske županije, a gdje je zapelo s izgradnjom hospicija na Babindubu i brodovima za hitnu pomoć? To su neka od pitanja koja su županu Božidaru Longinu uputili oporbeni vijećnici na Skupštini Zadarske županije:  

Dogodilo se da su općine nadglasane, Grad Zadar je odlučio da ljeti imamo samo dva termina odvoza komunalnog otpada. Do sada smo imali tri termina i to je bilo malo, ali s dva termina mislim da će turistička mjesta u zaleđu cijelo ljeto imati neugodan miris.

vijećnik Zlatko Marasović, SDP

Što se tiče Čistoće Zadar, upitat ćemo zašto se to dogodilo i javit ćemo Vam.

župan Božidar Longin

Prošle godine ste najavili dva broda hitne pomoći, a mi u ovu turističku sezonu ulazimo bez ijednog broda. Isto tako je i s izgradnjom hospicija koja se izgubili u bespućima proračunskih obećanja.

vijećnik Davor Čerkuč, nezavisni

Hospicij ide, napravili smo preduvjete. Što se tiče brodova hitne pomoći, jedan novi je nabavljen i on vozi. Kad dođe drugi, pohvalit ćemo se i njime.

župan Božidar Longin

Župan Longin odgovorio je i na pitanje što se događa s izgradnjom azila za nezbrinute životinje:


- Za azil smo napravili također sve preduvjete, dobili smo česticu, ogradili je i asfaltirali prilazni put. Trenutno imamo dvije godine vremena jer Grad Zadar radi privremeni azil. Gradit ćemo ga ako dobijemo sredstva uskoro preko europskih fondova. A ako ne dobijemo preko fondova, onda ćemo pokušati sa svim jedinicama lokalne samouprave to financirati.


I inače opsežan dnevni red s više od 30 točaka upotpunjen je uoči samog početka sjednice novim točkama među kojima su oporbi posebno zasmetale one o dodjeli koncesija za luke nautičkog turizma Draga i Sveti Petar te za luku Silba.

Kakve su to koncesije? O čemu se radi? Ima li tu kriminalnih radnji, nezakonitih radnji? To se nama bacilo ovdje na stol i sada mi recite kako da glasamo za koncesije o kojima pojma nemamo?

vijećnik Marko Pupić Bakrač, Akcija mladih

Na sjednici se uputio i apel županu da zatraži povećanje limita zdravstvenim ustanovama jer postojećom količinom novca njihovi dugovi će se samo povećavati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.