Hrvatski radio

Radio Zadar

Zakonska obveza potaknula zapošljavanje osoba s invaliditetom

17.05.2015.

10:14

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prva tri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je zaposleno 418 osoba s invaliditetom, što je 70 posto više nego u istom razdoblju lani, a razlog za takav napredak ponajviše leži u zakonskoj obvezi poslodavaca.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji se primjenjuje od početka godine, propisuje da poslodavci koji imaju više od 20 zaposlenih moraju zaposliti osobe s invaliditetom ili, ako to ne mogu ili ne žele, ispoštovati neku drugu kvotnu obvezu.
Do 8. svibnja, 102 poslodavca su najavila zamjensku kvotu, što može značiti organiziranje mentorstva, prakse, ugovorni odnos s osobom s invaliditetom i drugo, a oni koji su se odlučili da neće zapošljavati ili provoditi neku od zamjenskih kvota u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uplatili su 46,3 milijuna kuna naknade, izjavila je Hini savjetnica ravnatelja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i
zapošljavanje osoba s invaliditetom Jelena Mišić.
 Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskog  zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 7.705 osoba s invaliditetom, što  je 2,2 posto od svih nezaposlenih osoba na Zavodu.  Od ukupno 418 osoba s invaliditetom zaposlenih u prva tri mjeseca ove godine, njih 398 zaposleno je na temelju radnog odnosa, a 20 kroz neki drugi oblik zapošljavanja (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, registriranje trgovačkog društva, obrta, ugovorom o djelu itd.).
Najviše ih se zaposlilo u Zagrebu, 121 ili 28,95 posto, a potom u Zagrebačkoj županiji, 39, te u Primorsko-goranskoj županiji, 28. Najveći broj zaposlenih su mlade osobe u dobi od 15 do 29 godina, a među njima je 266 muškaraca.
Kao i u prethodnim godinama, najveći broj prijavljenih na Zavodu ima završenu srednju školu i nema radnog iskustva, što predstavlja jednu od najvećih poteškoća za njihovo zapošljavanje.
Najveći broj zaposlenih osoba s invaliditetom spada u skupinu osoba s intelektualnim teškoćama, 21 posto, a slijede osobe s tjelesnim invaliditetom te one s višestrukim kombiniranim oštećenjima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.