Hrvatski radio

Radio Zadar

Zaljubljeni u letenje: završili jedan dio obuke

10.08.2018.

16:43

Autor: HRT radio zadar

foto: MORH

foto: MORH

Foto: - / -

Jedanaest polaznika 27. naraštaja hrvatskih vojnih pilota danas je uspješno završilo selekcijsko letenje u bazi u Zemuniku. Polaznici završene selekcije nastavljaju sa studijem u Zagrebu na Fakultetu prometnih znanosti, smjer vojni piloti, a nakon polaganja ispita ponovno dolaze u bazu Zemunik.

Selekcija koja je trajala mjesec dana provedena je na avionima ZLIN 242 L, a svaki od polaznika imao je oko 10 sati naleta pod stručnim vodstvom nastavnika letenja. Voditelj selekcijskog letenja i pilot akrobatske grupa „Krila Oluje“  bojnik Ivan Anđić, kazao je kako se u organizacijskom smislu letenje odvijalo u dvije smjene, jutarnjoj i popodnevnoj te je cijeli ciklus završen u predviđenom vremenu.

Polaznik selekcijskog letenja Luka Arambašić iz Šibenika na kraju uspješne obuke izdvaja prvi let kao najupečatljiviji događaj selekcije, a zaljubljenost u letenje definitivno je potvrdila i Dijana Žabić iz Ivanić-Grada, koja uzor vidi u pilotu Rudolfu Perešinu i njegovom povijesnom preletu tijekom Domovinskog rata.

Luka Havrlišan i Jure Grgić obojica iz Slavonskog Broda ističu kako su najviše uživali u akrobatskom letu, a slično iskustvo imaju i Borna Bakran iz Zaboka, Maurizio Ivetić iz Rovinja kao i Zagrepčani Goran Crnički i Marko Čulina.

Ljubav prema visinama i adrenalin dovele su na selekciju i Mislava Petrovića iz Đakova, a Domagoj Božan iz Marine ispunjen je ponosom što mu se pruža prilika postati hrvatskim vojnim pilotom dok Ante Beljan iz Splita posebno pamti prvo samostalno slijetanje.

Polaznici završene selekcije nastavljaju sa studijem u Zagrebu na Fakultetu prometnih znanosti, smjer vojni piloti, a nakon polaganja svih predviđenih ispita ponovno dolaze u bazu Zemunik na početak temeljne obuke na avionu ZLIN-242 L - priopćeno je iz MORH-a.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.