Hrvatski radio

Radio Zadar

Zanimljivi pronalasci zadarskih arheologa na obali Vranskoga jezera

11.10.2016.

16:32

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sjevernoj obali Vranskoga jezera završena je druga arheološka kampanja na brdu Osridak. Uz dvije kasnosrednjovjekovne obrambene kule, na Gradini se nalazi još starija utvrda. Arheolozi su tamo, među ostalim, pronašli ostatke grube kuhinjske keramike.

Danas se uređenom stazom znatiželjnici penju zbog pogleda na kornatski arhipelag, a nekad su se s Gradine nadzirali trgovački putevi i suparničke vojske.

Otkrili osim cilindričnih branič kula koje su bile donekle vidljive prije istraživanja. Otkrili smo da je ovdje postojao cijeli jedan sustav utvrđene srednjovjekovne utvrde.- objašnjava dr. Hrvoje Manenica viši kustos Arheološkog muzeja Zadar.

Na 100-tinjak metara nadmorske visine, dobro utvrđenoj vojsci na dlanu su bili i morski i kopneni putevi. Najstariji nalaz je akvilejski denar iz 13 stoljeća. Većina pronađenih projektila samostrela i ostalog oružja iz 14. i 15. je stoljeća. Zanimljiv nalaz pronašao je Luka. Nije arheolog nego - ekonomist, djelatnik Parka prirode Vransko jezero.

Evo trebala je još jedan ruka pa sam odlučio pomoći
I posrećilo vam se
Pronašao sam vrh strijele, srednjovjekovne strijele. Prvo sam pomislio da je čavao, brukva - kaže Luka Sikirić
djelatnik Parka prirode Vransko jezero.

Najstarija od tri utvrde, vjerojatno je stradala u velikom požaru. U ostacima zgarišta pronađeno je keramičko posuđe.

Našli smo kosti ptica, morske puževe, školjke, ostatke svinje, vepra, navodi dr. Manenica.

Lokalitet ovoga kulturno - povijesnog spomenika, posjetiteljima zanimljiv kao vidikovac, svjedok je burne prošlosti na vranskome području koju tek treba ispričati.

Gradina kraj osika nalazi se neposredno iznad biciklističke staze koja je jako atraktivna i koja je cilj velikog broja posjetitelja. - govori Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero.

Uređeno je i pontonsko pristanište Bašinka na kojemu će od idućega ljeta pristajati električni brod Parka prirode.
Osridak Gradinu čekaju konzervatorski radovi i nastavak istraživanja u daljnjoj suradnji Parka prirode i zadarskog Arheološkog muzeja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.