Hrvatski radio

Radio Zadar

Zapelo na Pagu i u Petrčanima, ali idu Tkon, Silba, Neviđane...

13.01.2017.

11:52

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovih se nastavljaju radovi na izgradnji novog trajektnog pristaništa u Tkonu na Pašmanu. Obnoviteljski zahvati planirani su i u lučicama na Pašmanu, Silbi, Ugljanu i još nekim mjestima. Za razliku od tih projekata, planirani zahvati u lučicama u Petrčanima i Pagu nisu realizirani.

Nastavljaju se radovi na trenutačno najvećem otočnom gradilištu zadarskog arhipelaga- u Tkonu se ovih dana krenulo u novu fazu izgradnje trajektnog pristaništa. Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola podsjeća da su prošle godine napravljene  dvije ukrcajno- iskrcajne rampe i pristanišni gat dužine 56 metara:

        Ovih dana će se raspisati natječaj za podfazu 2.faze izgradnje trajektnog pristaništa u Tkonu . Cijeli projejkt je vrijedan 40 milijuna kuna, pa je razbijen u nekoliko faza, ali radovi kontinuirano traju. 1.faza 12.750 tisuća kuna, podfaza 2.faze 8.5 milijuna kuna. Ministarstvo prometa prati projekt o.g. sa 4 milijuna750 tisuća kuna , županija sa 3 milijuna 600 tisuća kuna. 

Napravljen je glavni mul, sad bi trebali napraviti spojnicu s glavnom cestom D-110, nadam se da će ti radovi do kraja godine biti napravljeni, to je samo dio, ima još podfaza za pristanište u Tkonu - podsjeća Škibola. Zapelo je u Petrčanima i na Pagu, evo što na naš upit odgovara ravnatelj Davor Škibola:

PETRČANE1.dio 1.faze je u izgradnji, , s Ministarstvom prometa je ŽLU potpisala ugovor na 2 milijuna kuna, nažalost nismo mogli povući nego 400 tisuća kuna od cijele sume jer jednostavno radovi nisu bili izvedeni . Tek se zemljani radovi provode , nadam se da će 1.dio biti gotov do turističke sezone. To što nije povučeno namaknut će dalje ŽLU i grad Zadar.

PAGprošle godine smo zamislili da će se riješiti cjelokupni komunalni vez, trebali smo potpisati ugovor za 3 milijuna kuna s lokalnom upravom, međutim procedura ishodovanja dozvola traje, čim to ishodujemo pristupit ćemo gradnji mjesne lučice gdje bi pontonima riješili kompletan grad Pag kako to taj grad i zaslužuje.

SILBA prostorni plan grada Zadra je to odredio kao luku nautičkog turizma i shodno tome Lučka uprava više nema nadležnost. ŽLU je dala prijedlog da se to vrati  pod luku lokalnog značaja otvorenu za javni promet, da bi se ovog ljeta uveo red u nautički dio luke. Iz gradske uprave imam uvjeravanja da će se to vratiti. Luka je vrlo bitna jer je prvi dodir nautičara sa zadarskim akvatorijem. Sve luke gdje ima imalo prostora za nautiku ćemo napraviti privezišta. U Sutomišćici smo napravilil, sad ćemo u Mulinama i Kalima, Silbi. 

SREĐIVANJE KOMUNALNIH VEZOVA   - ŽLU je počela sređivanje komunalnih vezova na otocima i u priobalju, raspisan je natječaj za svih 12 luka u općini Sali, općini Kali, sad smo u općini Preko, nadam se da ćemo ove godine još više luka obuhvatiti.

PAŠMAN – Neviđane, obnova urušenog mula, početkom drugog mjeseca trebalo bi biti gotovo, ne vidim razloga da ne bude - kazao je u razgovoru za Radio Zadar Davor Škibola.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.