Hrvatski radio

Radio Zadar

Započela gradnja Studentskog doma i restorana

17.01.2020.

13:49

Autor: Radio Zadar

Započela gradnja Studentskog doma i restorana

Započela gradnja Studentskog doma i restorana

Foto: - / -

Kod Novog kampusa zadarskog Sveučilišta položen je kamen temeljac za novi Studenski dom i menzu u kojima će smještaj naći 284 studentice i studenta. 67 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurano je iz EU fondova, a 27 su osigurali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište i Grad Zadar.

Zadarsko sveučilište pohađa 5 500 studenata. U dva postojeća doma mjesto pronađe tek dvjestotinjak studenata. Ostali su prisiljeni na privatni smještaj ,  koji budući da je Zadar turistički grad, nosi dodatne probleme: 

Pa preskupe su cijene. 

Moj ovaj stanodavac zahtjeva, da kad počne sezona da moram naći drugi smještaj. 

A  turistička sezona, koja je sve dulja, poklapa se s ispitnim rokovima. Stoga će barem dijelu studenata novi dom  olakšati studentske brige: 

Sveučilište u Zadru je od osnivanja, od 2002. godine sanjalo ovaj dan. Dan kada će ovaj dio grada nazvan novi kampus istinski početi dobivati oblik sveučilišnog  kampusa. 

Rekla je rektorica zadarskog sveučilišta Dijana Vican. Istaknula je i kako znanstveni razvoj sveučilišta ide puno brže nego razvoj sveučilišne infrastrukture . Tako u Hrvatskoj tek oko 7 posto studenata živi u studentskim domovima dok je prosjek na razini Europske unije 17 posto. 

Upravo zato europski fondovi služe, i upravo zato što po pitanju broja studenata, u studentskom smještaju kaskamo za Europskom unijom,  dobili smo priliku da milijardu i 200 milijuna kuna u 14 studentskih domova, kada ste svi oni zgrade vjerujte da će postotak biti puno veći. 

Rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić. Najavio je i kako će Europska unija u sljedećem financijskom razdoblju još više pažnje posvetiti razvoju: 

… je odlučeno da od ukupne alokacije kohezije, 35% ide na takozvanu pametnu Europu, odnosno Istraživanje i razvoj, 30% na zelenu Europu odnosno na  borbu s klimatskim promjenama.  

Znanost, istraživanje i visoko obrazovanje profitiralo je od europskih fondova, a u budućnosti imat će još i više prilike za to, zaključio je ministar Pavić.

 

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.