Hrvatski radio

Radio Zadar

Zapocela izgradnja vodovodne mreze u uvali Mala Lamjana u Kalima

20.09.2016.

18:56

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Započeli su radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u uvali Mala Lamjana u Kalima. Investitor je Općina Kali, a izvođač radova je Kali gradnja d.o.o. Radovi u Maloj Lamjani vrijednosti su oko 480 tisuća kuna s porezom.

 Radovi na postavljanju cjevovoda u duljini od 480 metara izvode se na dijelu obalne prometnice koji vodi od početka uvale do glavnog lukobrana mjesne lučice u Maloj Lamjani. S obzirom da se radi o dijelu županijske ceste LC-63100, promet će narednih mjesec dana u Maloj Lamjani biti otežan. 

Nakon završetka radova u Lamjani, bageri izvođača radova tvrtke Kali gradnja premjestit će se na drugu lokaciju - državnu cestu DC110, također radi izgradnje vodovodne mreže. Vrijednost radova na vodovodnoj mreži na Otočkoj cesti (DC110) u Kalima iznosi oko 600 tisuća kuna. Javna nabava za radove na vodovodu u Maloj Lamjani i Otočkoj cesti u ukupnoj vrijednosti nešto veće od milijun kuna, provedena je elektronski u travnju ove godine.

Naime, radovi na vodovodu u Maloj Lamjani i dionici Otočke ceste koja prolazi kroz Kali dio su istog, velikog projekta vodovodizacije za naselje Kali iz kraja 80-ih. Građevinska dozvola izdana je još 1988. godine, a projekt vodovodizacije se kontinuirano provodio još od 1990-ih godina, pa sve do danas. Mala Lamjana i Otočka cesta su posljednje, još neizgrađene dionice tog projekta koji je obuhvaćao izgradnju 15 kilometara vodovodne mreže kroz Kali.
 
Dionica Otočke ceste i uvala Mala Lamjana su posljednji dijelovi naselja koji nemaju riješenu vodoopskrbu pitkom vodom, a njihovo povezivanje na glavni sustav važno je i zbog stalnih stanovnika i zbog daljnjeg turističkog razvoja tih dijelova naselja.

Financiranje izgradnje vodovoda: milijun kuna iz fonda za kapitalne projekate od interesa za razvoj otoka
Radovi na vodovodnoj mreži se financiraju iz Fonda za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka iz dijela poreza na dohodak.  Sada je taj Fond u nadležnosti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, a ranije je njime upravljao HBOR. Sredstva ostvarena od poreza na dohodak na području općine odnosno grada na otoku u visini od 16% uplaćuju na račun državnog proračuna i koriste za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.