Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA-i odobren je projekt u protuvrijednosti od pet milijuna kuna kojim će se promovirati tradicionalna hrana i potaknuti razvoj gastronomskog turizma.
22.10.2020.
12:12
Autor: Anita Perica
Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA-i odobren je projekt u protuvrijednosti od pet milijuna kuna kojim će se promovirati tradicionalna hrana i potaknuti razvoj gastronomskog turizma.
Uz AGRRU koja je i nositelj projekta sudjeluju još tri partnera - po jedan iz BiH-a i Crne Gore te naša Zadarska županija odnosno Odjel za poljoprivredu.
Istražit ćemo našu kulinarsku baštinu, stare recepte i metode pripreme jela, svaki partner u svojoj regiji, a želja je sve te spoznaje u konačnici povezati s turizmom:
Odnosno napravit ćemo tzv. gastronomske staze u cilju promoviranja tih tradicionalnih jela u svrhu turizma - otkriva nam Ana Zubčić, voditeljica projekta. Također, dodaje, uredit će se tri tradicionalne kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj regiji koje će različitim tečajevima kuhanja promicati kulinarsku baštinu svojega područja:
Kako bi mogli, znači, ponuditi nešto novo, a - staro.
Iz AGGRE pozivaju sve koji mogu doprinijeti realizaciji ovog projekta da im se slobodno jave.
Po završetku istraživanja kulinarske baštine Zadarske županije u planu je izrada i zanimljive monografije:
I u planu je da osim lijepih fotografija ta monografija sadržava i recepte i metode pripreme starih jela - otkriva također Ana Zubčić, voditeljica projekta koji, recimo i to, nosi zanimljiv naziv:
Poigrali smo se, znači, slovima iz engleskog naziva projekta i dobili smo akronim CUHaCHA.
CUHaCHA će trajati dvije godine. 85 posto vrijednosti projekta sufinancirano je sredstvima europske unije a ostalih 15 posto sufinanciraju partneri i z svojih vlastitih sredstava.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora