Hrvatski radio

Radio Zadar

Započele pripreme za obilježavanje 30. obljetnice osnivanja 112. brigade

03.02.2021.

18:05

Autor: rzd/112. brigada

Foto: Predsjedništvo Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade

Foto: Predsjedništvo Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade

Foto: - / -

"Obilježavanje godišnjice najstarije i najbrojnije zadarske brigade je prigoda da odamo pijetet i dužno poštovanje našim poginulim i nestalim suborcima (74 poginula i dva nestala), da zahvalimo našim braniteljima i braniteljicama na njihovom ogromnom doprinosu u obrani i oslobađanju Zadra..."

Ove godine, 28. lipnja obilježava se značajna obljetnica za Zadar i Zadarsku župniju - 30. obljetnica osnivanja 112. brigade Zbora narodne garde, poslije Hrvatske vojske. Ova brigada je prva i najznačajnija vojna postrojba u Domovinskom ratu na području Zadarske županije. Iz nje su nastale sve druge vojne postrojbe na našem području, a njen ratni put završio je u prosincu 1995. godine, nakon "Oluje".

Jučer je održan sastanak Predsjedništva Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade posvećen obilježavanju te značajne obljetnice.

Pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge je posebno istaknuo: - Obilježavanje godišnjice najstarije i najbrojnije zadarske brigade je prigoda da odamo pijetet i dužno poštovanje našim poginulim i nestalim suborcima (74 poginula i dva nestala), da zahvalimo našim braniteljima i braniteljicama na njihovom ogromnom doprinosu u obrani i oslobađanju Zadra i šireg zadarskog područja i stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske. Na tom putu i bitkama koje smo vodili više stotina naših pripadnika je teže i lakše ranjeno, rekao je Čulina i dodao:

- Kroz 112. brigadu u obrani i oslobađanju Domovine sudjelovalo je više od jedanaest tisuća hrvatskih branitelja i braniteljica, što je čini najbrojnijoj brigadom u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je utvrđen okvirni program obilježavanja.

Programom se predviđa održavanje sv. mise u zadarskoj katedrali Sv. Stošije za poginule pripadnike brigade i sve druge branitelje, polaganje vijenaca na Gradskom groblju, otvaranje Spomen sobe 112. brigade u prostoru Udruge i otvaranje izložbe o 112. brigadi u Kneževoj palači. Predviđa se održavanje Svečane akademije za ovu prigodu. Dio ovih aktivnosti ovisi o epidemiološkim prilikama za koje se sada ne može točno znati. Program će se prilagoditi datim prilikama. Osim toga, predviđaju se i druge aktivnosti tijekom godine posvečene ovoj značajnoj obljetnici.

Ove godine obilježava se i 30. obljetnica obrane grada Zadra u kojoj je odlučnu ulogu imala 112. brigada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.