Hrvatski radio

Radio Zadar

Zaposlena 41 invalidna osoba

14.09.2015.

11:48

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove je godine preko Zavoda za zapošljavanje na području Zadarske županije zaposlena 41 osoba s invaliditetom - postotak zapošljavanja krajem kolovoza je prešao 35 posto što je iznad državnog prosjeka.

Kazala je to predstojnica Zavoda Irena Dragić govoreći o projektu INTOWORK koji je namijenjen zapošljavanju invalidnih osoba: 2004. imali smo 15 posto zapošljavanja osoba s invaliditetom a značajniji skok ostvaren je u 2014. zahvaljujući novom Zakonu koji poslodavcima s više od 20 zaposlenih nalaže da zaposli osobu s invaliditetom inače plaća kaznu državi. Krajem kolovoza 2015. prešli smo 35 posto, što je iznad državnog prosjeka, ali mi nismo zadovoljni dok god ima i jedna osoba s invaliditetom na Zavodu za zapošljavanje. Govoreći o projektu INTOWORK Dragić je navela kako je u 2015.godini u Zadarskoj županiji zaposlena 41 osoba, od toga 35 u gradu Zadru, a 9 na području županije. Ono što je znakovito - 7 ih je zaposleno na našim mjerama javnog rada i stručnog osposobljavanja, 25 kod privatnih poslodavaca sa zasnovanim radnim odnosom - to je značajan pomak , ističe Dragić. Svega tri osobe su zaposlene pri javnim i državnim službama i u jedinicama lokalne uprave i samouprave - tu imamo još prostora za daljnje zapošljavanje, smatra predstojnica Područnog ureda.

Sandra Vukić, voditeljica projekta INTOWORK navela je da se i kod poslodavaca javio pojačani interes: Sve češće zovu i pitaju na koji način zaposliti osobe s invaliditetom , kako žele smanjiti troškove rada zanima ih i sufinanciranje koje je dosta izdašno kad govorimo o osobama s invaliditetom.

Projekt INTOWORK podrazumijeva osposobljavanje na radnom mjestu za povećanje konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnih invalida i oboljelih od multiple skleroze. Projekt se realizira preko programa IPA IV - razvoj ljudskih potencijala; Poboljšanje pristupa tržištu rada osoba s invaliditetom. Ukupna vrijednost projekta je 137.552,37 EUR-a, od čega se 70,4%, odnosno 96.836,90 EUR-a sufinancira od strane Europske unije. Nositelj projekta je Hrvatski zavod za zapošljevanje, područni ured Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.