Hrvatski radio

Radio Zadar

Zapošljavanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj sve bolje

25.10.2018.

12:22

Autor: sdrazic

foto:S.Dražić

foto:S.Dražić

Foto: - / -

Međunarodni stručni skup "Zapošljavanje za sve" 14.-tu godinu za redom okupio je u Zadru oko dvije stotine sudionika s područja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Kako utjecati na što veće zapošljavanje osoba s invaliditetom na tržištu rada glavni je cilj skupa s kojega su upućene optimistične izjave o znatnom napretku Hrvatske u povećanju broja zaposlenih invalidnih osoba u usporedbi s ranijim godinama.

 Da se učinjeni znatni pomaci u profesionalnoj rehabilitaciji i uključenju na tržište rada ove ranjivije skupine našega društva potvrdila je i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marija Knežević Kajari koja ističe kako je u usporedbi s prošlom godinom:  Za  681 osobu  imamo manje nezaposlenih,  118 osoba više uključeno je  u mjere aktivne politike zapošljavanja, a 15 milijuna kuna je uloženo za mjere zapošljavanja osoba s invaliditetom. 

 "Nismo učinili jedan već nekoliko koraka naprijed", smatra  HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica Lukačić.  

    Hrvatski je sabor ove godine promjenio Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom i omogućio im lakše zapošljavanje. A danas se u Saboru raspravlja o Mirovinskoj reformi koja  će proširiti prava osoba s invaliditetom i krug korisnika tih prava. 

 A sve više je primjera dobre životne prakse kao što je Jasna Haralović, koju potpuna gluhoća ne spriječava u daljnjem obrazovanju i napredovanju.

Zahvaljujući ovakvim stručnim skupovima, kao što je ovaj u Zadru, doneseni su bolji zakoni i propisi, a Hrvatska uspješno primjenjuje primjere dobre prakse europskih država kada je riječ o integraciji osoba s invaliditeom u svijet rada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.