Hrvatski radio

Radio Zadar

Zapošljavanje osoba s invaliditetom udvostručeno

07.05.2015.

09:07

Autor: B. Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za zapošljavanje osoba s invaliditetom napravilo se više nego u zadnjih 20 godina, ocijenila je danas u Zadru na konferenciji "Osobe s invaliditetom i zapošljavanje" Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava. Kazala je kako je zahvaljujući Zakonu o kvotnom zapošljavanju i rehabilitaciji invalida kojim je poslodavcima s više od 20 zaposlenih uvedena 3-postotna kvota, u prva tri mjeseca ove godine zapošljavanje osoba s invaliditetom udvostručeno.

Zadar je domaćin međunarodne konferencije „Osobe s invaliditetom i zapošljavanje: Uključivanje kroz posao - ostvarenje cilja". Organizatori : OSVIT - Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba Hrvatske i EASPD- Europska udruga pružatelja usluga za osobe s invaliditetom.

Cilj je konferencije ukazati na potencijale osoba s invaliditetom i primjerima iz prakse pokazati kako radnici i poslodavci s invaliditetom mogu doprinijeti pristupačnom i raznolikom tržištu rada kroz razmjenu znanja i dobre prakse na različitim razinama i u raznim interesnim skupinama. 

Zaseban dio Međunarodne konferencije, namijenjen hrvatskim sudionicima, bit će učinkovita primjena Provedbenih akata Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

 

Sandri Tkalec 31. je godina i s invaliditetom se nosi od malih nogu.  U traženju posla bila je uporna:

Ja sam stalno tražila nešto. Nisam navikla biti doma. Navikla sam nešto raditi.  

Njezina poruka je:

Treba biti uporan, zainteresiran, i treba imati volju za nečim.

Petar Gatarić radi u čokolateriji u Križevcima, tvrtci koja je osnovana sa željom da se tu prvenstveno zapošljavaju osobe s invaliditetom. Trenutno je u tvrtci zaposleno 6 zaposlenika od čega je 5 osoba s invaliditetom:

Ako mi nećemo sami, krenuti tim putem, tko će prepoznati. Mi najbolje znamo koliko osobe s invaliditetom vrijede na tržištu rada, koliko mogu.

Osobe s invaliditetom konkurentni su radnici jer za prilagodbu rada postoji čitav niz potpora , ističe  zamjenica ministra ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić:

Arhitektonsku prilagodbu, subvencioniramo kamate za dodatnu opremu koja se njima treba prilagoditi za radno mjesto, Subvencioniramo njihove plaće.

Poslodavcima koji bi rađe plaćali kaznu nego zaposlili osobu s invaliditetom, poručuje:

Osoba s invaliditetom na svom radnom mjestu radi, jednako kao i mi. Sigurno mu je isplativije da radi nego da plaća 900 kuna za jednu osobu mjesečno, naknadu za društveno odgovorno poslovanje.  

Novim zakonom kaže, za zapošljavanje osoba s invaliditetom napravljeno je više nego u posljednjih 20 godina.

Praksa i vrijeme koje dolazi će to pokazati. Oni će biti itekako traženi na tržištu rada. Ne samo zbog kvota i obveza nego zato što su oni izvrsni radnici.

Dokaz tome je i što je u prva tri mjeseca ove godine zapošljavanje osoba s invaliditetom udvostručeno. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.