Hrvatski radio

Radio Zadar

Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote u Zemuniku

26.09.2013.

18:17

Autor: osrh/rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

General-bojnik Richard Nash posjetio je jučer zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a na Zemuniku. Između ostaloga razgovaralo se o projektu uspostave Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra koji bi koristio potencijale zračne luke u Zemuniku.

Zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a pukovnik Karol Lučan primio je jučer u vojarni Zemunik general-bojnika Richarda Nasha, zapovjednika Nacionalne garde Minnesote. 

U pozdravnim riječima dobrodošlice pukovnik Lučan kazao je kako je Nacionalna garda Minnesota višegodišnji partner bazi u Zemuniku kroz različite oblike obuke, a kao potvrdu aktivne i sadržajne suradnje naveo je nedavnu potporu američkih obučavatelja koji su obučili hrvatske instruktore za bočne strijelce na helikopteru Mi-171 Sh.

Američka strana poseban je interes iskazala za projekt obuke helikopterskih posada koji se raspoređuju u zrakoplovne savjetodavne timove u operaciji ISAF, a baza u Zemuniku domaćin je zajedničke obuke hrvatsko-čeških i mađarskih timova i helikopterskih posada.

Razgovaralo se i o projektu uspostave Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC) pri čemu će se koristiti potencijali i razvijene sposobnosti baze u Zemuniku, a domaćini su upoznali generala Nasha i o provedbi letačke obuke u noćnim uvjetima uz pomoć NVG uređaja za noćno letenje.

U sklopu posjeta Zemuniku general Nash je sa suradnicima obišao i letačke eskadrile gdje se upoznao s tehnikom na kojoj se provodi školovanje i obuka hrvatskih vojnih pilota.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.