Hrvatski radio

Radio Zadar

Zapovjednik Rudić: Ove godine najmanje zaposlenih sezonaca - za gašenje požara moguće podignuti oko 1000 ljudi

17.07.2022.

12:34

Autor: htv / tpajkin

Matej Rudić županiji vatrogasni zapovjednk

Matej Rudić županiji vatrogasni zapovjednk

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Gostujući u programu HTV-a županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić govoreći o broju raspoloživih ljudskih snaga na području Zadarske županije rekao je da je proteklih godina zamjetno smanjenje zanimanja za sezonski rad u vatrogastvu.

Proteklih godina nakon što se sezonski zapošljavalo 170 vatrogasaca, taj broj je naprije pao na 150 zaiteresiranih, a ove godine na gašenju požara zaposleno je 113 osoba. 


Inače u Zadarskoj županiji je zaposleno oko 200 profesionalnih vatrogasaca, a na raspolaganju je još 600 dobrovoljnih koji se po pozivu uključuju u gašenje, rekao je također Rudić.

Županaijski vatrogasni zapovjednik o broju sezonaca

Zadarski vatrogasci

Zadarski vatrogasci

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

U Zadarskoj županiji je bolje nego što je bilo prije. Obnovljena su stara vozila i stara oprema, rekao je zapovjednik Rudić. Također postoji program preko kojega dobivamo vozila iz Austrije, putem suradnje Zadarske vatrogasne zajednice i vlade pokrajine Tirol stižu nam rabljena vozila. Također, vozila je nabavljala i država. 

Stanje je zadovoljavajuće, rekao je Rudić naglasivši da su zadovoljni ulaganjima lokalne samouprave za dobrovoljna vatrogasna društva. 

Generalno smo zadovoljni stanjem opreme na području Zadarske županije zaključio je Rudić

Vatrogasni županijski zapovjednik Matej Rudić

Zapuštenost poljskih puteva

Zapuštenost poljskih puteva

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Pri gašenju požara velik problem je što su tereni zapušteni, poljski putevi se ne uređuju, a ljudi ni oko svojih vlastitih kuća ne vode računa da omoguće pristup vatrogasnim vozilima u slučaju požara, upozorio je Županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić, rekavši da se ne bi smjelo dogoditi da stabla svojim granama prelaze na krovove kuća  ili da ne postoji mogućnost pristupa gospodarskim i obiteljskim objektima.

Matej Rudić o zapuštenim poljima i neurednim okućnicama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.