Hrvatski radio

Radio Zadar

Zapuhala kao nikad; more, kamioni, dizalice, krovovi... sve je letjelo!

06.02.2020.

14:21

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Prevrnuti teretnjaci, srušena najveća autodizalica u Hrvatskoj, zatvoren stari Maslenički most, šteta na privatnim objektima, požari, more koje je bura nosila desecima metara. Sve je to učinila sinoćnja bura kakvu šire zadarsko područje ne pamti.

Kada se zatvori stari Maslenički most, onda je jasno da se radi o ozbiljnoj buri. Udari su prelazili 220 kilometara na sat, neko vrijeme Dalmacija je bila odsječena od ostatka Hrvatske. U Ražancu, mjestu koje je po buri toliko poznato da rade i na njezinom brendiranju kažu da ovakvu – ne pamte. Roman Stanković:

- Najgora stvar koja je bila dosad. Ovdje je more išlo isto k´o da si sićon vodu proliva.
- Koliko smo od mora udaljeni?
- 70 metara, more je nanosilo 70 metara. Ovo je ludilo, a bilo je isto i prije ali ovako – nije!

Zapamtit će ovu buru i vozači osam teretnih vozila koja su se prevrnula. Dvije su osobe ozlijeđene u prevrtanju kod Zatona Obrovačkog, a jutros su između Posedarja i Masleničkog mosta uklonjena tri vozila, u jednom od njih bili su Albanci:

Sišli smo s autoceste jer je bila zatvorena i mislili smo proći ovdje ali tada je vjetar bacio kamion. Malo smo se bojali, ali to su stvari koje se dogode.

A dogodilo se i rušenje najveće autodizalice u Hrvatskoj. Bura je na gradilištu HEP-ove Vjetroelektrane Korlat u blizini Benkovca srušila masivnu dizalicu nosivosti 650 tona. Šteta je zasiugrno velika, a šteta se procjenjuje i na brojnim objektima na području općine Gračac. Nekim je ljudima, kaže načelnica Nataša Turbić, vjetar odnio čitave krovove, ali i u svojoj nevolji pomogli su stotini ljudi koji su zbog bure ostali zarobljeni u autobusima na području Gračaca:

Mi smo se u 2 sata ponovno digli svi na noge, otvorili naš Kulturni dom i s njima proveli vrijeme, dočekali smo zajedno i potres u 5 ujutro.

Osim bure i potresa, bilo je i požara pa će, primjerice, mjesto Kruševo noć s 5. na 6. veljače pamtiti po rijetko viđenoj kombinaciji: orkanskoj buri, požaru i potresu.

BURA POSLJEDICE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.