Hrvatski radio

Radio Zadar

Zaroni za bogatstvo zadarskog podmorja

06.05.2016.

07:21

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Smanjiti utjecaj na riblji fond i podići svijest o važnosti selektivnog ribolova - cilj je ove međunarodne manifestacije. Ekološkom akcijom čišćenja podmorja kod Pozdrava suncu u 10 sati počinje DIVE IN FEST - natjecanje koje spaja ekologiju i podvodni ribolov.

Dive In Fest podrazumijeva međunarodno natjecanje u podvodnom ribolovu u gradu Zadru i ekološku akciju čišćenja podmorja, kako bi se promišljeno istaknulo ono najbolje što Zadar i njegova okolica, kako priroda tako i ljudi, imaju za ponuditi, uz poseban naglasak na prepoznavanje potrebe za očuvanjem i poticanjem razvoja tih vrijednosti. Inicijativa je prepoznata od strane Turističke zajednice grada Zadra i Zadarske županije, s obzirom da su mnogobrojna istraživanja pokazala da sportski ribolov i ribolovni turizam značajno doprinose lokalnom gospodarstvu.

Natjecanje u podvodnom ribolovu (Dive In Kup) okupit će natjecatelje i rekreativce iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Grčke, Španjolske, Italije, ukupno 100-tinjak natjecatelja podijeljenih u 40-ak ekipa, što ovo natjecanje čini jednim od najvećih u Europi, a u Hrvatskoj vodećim po broju nacija koje na njemu sudjeluju. Pravila natjecanja izuzetno su stroga kako bi se što je moguće više smanjio utjecaj na riblji fond i podigla svijest o važnosti selektivnog ribolova, pa se tako ne boduju ribe lakše od 400 grama, a nije dozvoljeno ni uloviti više od 10 primjeraka jedne vrste. U ekološkoj akciji mogu sudjelovati svi zainteresirani koji su u stanju staviti masku i peraje i izroniti odbačenu limenku, bocu, kesu,...

Petak, 06. svibnja: 10:00 – ekološka akcija čišćenja podmorja (kod Pozdrava suncu)

14:00 – zajednički ručak u restoranu Stipe

18:00 – verifikacija natjecatelja (Famous Beach&Grill Bar)

Subota, 07. svibnja: 08:00 – 14:00 – natjecanje u podvodnom ribolovu (zona lova širi akvatorij Dugog otoka)

15:00 – ručak (Famous Beach&Grill Bar)

15:30 – vaganje i proglašenje pobjednika (Famous Beach&Grill Bar)

20:00 – after party u Caffe barovima Kult i Dišpet, nastupa klapa Libar

Više informacija: facebook stranica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.