Hrvatski radio

Radio Zadar

Zaronio na čak 248 metara dubine

14.08.2016.

14:49

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu međunarodne speleoronilačke ekspedicije "Kamena galaksija" na području jezera Sinjca, te rijeka Zrmanje, Krupe i Une srušen je rekord u zaronu na izvoru neke od naših rijeka. Prije devet godina Talijan Luigi Casati zaronio je 204 metra na izvoru Une.

Ovih je dana srušio svoj rekord i spustio se do čak 248 metara dubine. Fantastično je, jer špilja u potpunosti mijenja oblik i boju. Do dubine od 180 metara je tamnije, smeđe, dok je poslije toga svjetlije, a i vidljivost je znatno bolja. Mislim da mi je do dna trebalo 40-ak minuta, a šest sati, zbog dekompresije, do izlaska na površinu, rekao nam je Luigi, čiji je zaron do 248 metara dubine i osobni rekord.

U ekspediciji je sudjelovalo 70 stručnjaka i znanstvenika iz 12 država, a među njima speleolozi, speleoronioci, biolozi, geolozi i drugi. Među ostalim se utvrdilo da Zrmanja ima čak dva toka, podzemni i stalni tok, te da se nakon deset godina ponovno vratio riječni rak, što potvrđuje visoku razinu čistoće Zrmanje. 

Ekspedicija je, kao i svih dosadašnjih godina provedena u organizaciji Đure Župana, a pod vodstvom Tihomira Kovačevića - Tihog. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.