Hrvatski radio

Radio Zadar

Zasjedalo Gospodarsko vijeće Zadarske županije. Poslovna 2022. bit će odlična

05.12.2022.

13:44

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: Sime Zelic / Pixsell

U Županijskoj komori Zadar održana je 10. sjednica Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Zadar. Glavne teme bile su stanje županijskoga gospodarstva te predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Jedna od aktualnih tema u svim jadranskim županijama jest Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Zato je to bila i nezaobilazna tema na sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Zadar. Predstavljao ga je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver koji uvjerenje da je nacrta zakona dobar temelji na broju komentara:


- To pokazuje da je sadašnja verzija zakona kvalitetna. Trenutno imamo oko stotinu komentara a očekivalo se više od tisuću. Pozivam sve da sudjeluju do 17. prosinca u javnoj raspravi ako imaju ikakvih prijedloga, kaže Bilaver i ponavlja da nema nikakvog govora o privatizaciji dijelova obale:  

Definiraju se mogućnosti gospodarske valorizacije ali uz jednu važnu napomenu, a to je da u budućoj koncesiji nema ograđivanja, to je najvažnije za građane. Nema privatizacije, nema ograđivanja!

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

Predsjednik Županijske komore Denis Ikić predstavio je članovima Gospodarskoga vijeća stanje gospodarstva u Zadarskoj županiji u godini na izmaku:


- Imamo informacije da će ova godina na izmaku biti odlična, bez obzira na stanje s energentima, rastom cijena, inflatornim udarima... Naše je županijsko gospodarstvo bazirano na nekoliko sektora koji su izvozno orijentirani, prvenstveno mislim na marikulturu, brodarski promet i prerađivačku industriju te turizam koji ima odlične rezultate, ističe Ikić.


Najavljena je i izazovna sljedeća poslovna godina, a kazano je i da je pri samom kraju projekt izgradnje Gospodarske zone Crno. Vrlo brzo slijedi raspisivanje javnog poziva za privlačenje investitora. Podsjetimo, od predviđenih 400, u prvoj fazi aktivirat će se 25 hektara, a od aktivacije prvog dijela ostvarit će se prihod koji će omogućiti daljnji razvoj zone i aktivaciju ostalih čestica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.