Hrvatski radio

Radio Zadar

Zaštita ličkog škripavca pomoći će u širenju na hrvatsko i europsko tržište

21.12.2021.

12:35

Autor: Filip Matijević

Sir škripavac

Sir škripavac

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Lički škripavac postao je 32. hrvatski proizvod zaštićen u Europskoj uniji, što potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Proizvodnja ovog sira dopuštena je samo na zemljopisnom području Like od mlijeka krava uzgojenih na tom području.

Četiri godine trajao je proces zaštite ove ličke poslastice koja zbog visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku škripi pod zubima dok se konzumira.


To je super proizvod, jednostavan, neutralan, zdrav svjež, nema dugo stajanja, tako da se sviđa širokoj masi ljudi.


Tako otkriva čari ovog sira Nikola Kolačević, predsjednik Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac”. Europska zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla donijet će za 15-ak proizvođača u udruzi mnogo koristi u budućnosti, uvjeren je Kolačević.

Meni osobno kao proizvođaču škripavca oznaka trenutno ne znači jako puno. Ali, po meni, ima veliku potencijalnu vrijednost. Mi, članovi „Ličkog škripavca”, smo većinom mali proizvođači koji prodaju na lokalnom tržištu. Međutim, za svako potencijalno širenje i nastupanje na hrvatskom tržištu, a pogotovo u Europi, to bi moglo značiti jako puno.

Nikola Kolačević

Potražnja raste iz godine u godinu, a sir je primamljiv i zbog cijene od 60-ak kuna po kilogramu. Područje proizvodnje je većim dijelom u Ličko-senjskoj, a manjim u Zadarskoj i Karlovačkoj županiji. Ova zaštićena oznaka jamstvo je da će se lički škripavac – čiji se način proizvodnje prenosi naraštajima s koljena na koljeno – i dalje proizvoditi i s užitkom jesti. Na ponos Lici i čitavoj Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.