Hrvatski radio

Radio Zadar

Zaštitimo djecu u prometu

04.05.2015.

13:06

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prošle su godine u Hrvatskoj u prometnim nesrećama ozlijeđena 964 djeteta, a poginulo je osmero djece. Svako drugo dijete stradava u prometu kao putnik, a svako treće kao pješak.

Kako bi se zaštitila djeca kao najugroženiji sudionici u prometu već treću godinu zaredom obilježava se Međunarodni tjedan sigurnosti u cestovnom prometu, od 4. do 10. 5.  

Glavni su razlozi stradavanja djece: nepoštivanje prometnih propisa vezanih uz sigurnost djece u vozilima;brzina i konzumacija alkohola te slabije uočavanje djece u prometu zbog njihove visine. Djeca često nisu svjesna ni opasnosti u prometu, usmjerena su na igru, a najmlađa djeca često nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećih vozila. 

Srećom, niti prošle niti pretprošle godine u Zadarskoj županiji niti jedno dijete nije smrtno stradalo u prometu - ističe glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan. 

Međutim, 13 djece je u prometu teško ozlijeđeno. Najveći broj djece, 62% stradaju u prometu kao putnici kaže Elis Žodan. 

Dovoljno to govori da je potrebno i dalje raditi na većoj zaštiti djece u prometu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.