Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto baš Sveučilište u Zadru?

17.01.2017.

14:38

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako bi široj javnosti, u prvom redu maturantima, predstavilo svoje studijske programe, zadarsko Sveučilište danas ima Otvoreni dan. Ove se godine priređuje na nešto drugačiji način , pojedini sveučilišni odjeli i izvannastavne aktivnosti predstavljaju se u Gradskoj loži.

"Ove smo godine odlučili izaći iz granica sveučilišta kako bi privukli što više pozornosti maturanata ali i građana na jednoj od najfrekventnijih gradskih lokacija" kazala nam je prorektorica zadarskog Sveučilišta za studije i studente doktorica Nedjeljka Balić Nižić. Evo što po njenom mišljenju uz ostalo zadarsko sveučilište izdvaja od drugih u našoj zemlji... 

       Studentska populacija ovdje u Zadru je zaista brojna, ima 6 tisuća studenata u gradu, željeli bismo Otvorenim danom ne samo predstaviti studijske programe nego i druge oblike naših djelovanja - studentski zbor, izvannastavne i sportske te znanstvene aktivnosti.  Zadarsko sveučilište osim samog geografskog položaja i klimatskih pogodnosti, ono je potpuno integrirano što znači da naših 25 odjela s jedne strane ima svoje posebne studijske programe ali s druge strane zajednički ostvaruju druge aktivnosti. Nismo veliko sveučilište pa je komunikacije između studenata i nastavnika puno bolja, lakše je realizirati brojne inicijative i programe - ističe prorektorica Balić Nižić.  

Budućim studentima predstavlja se 25 odjela, ali i  razni oblici studentskog djelovanja. Ivona Brekalo tako odgovara na pitanja o Studentskom zboru...Mi smo pravno tijelo sveučilišta, imamo svoje predsjedništvo i skupštinu, tu smo na raspolaganju studentima za sva pitanja a ono što najviše naglašavamo je studentski aktivizam. Tu kroz različita financiranja studentskih udruga motiviramo kolege da što više sudjeluju u izvannastvanim aktivnostima i tako promiču i svoje odjele i samo sveučilište. Odaziv je svake godine sve bolji i bolji, nedavno smo organizirali Brucošijadu i rekli su nam da je bila jedna od najboljih - kazala je za program Radio Zadra Ivona. 

U Gradskoj loži danas može se dobiti i odgovor na pitanje kako studenti mogu kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme Studentica povijesti i talijanskog jezika Marijana Čiklić : To je u biti za sve ljubitelje jezika, svatko tko studira može izabrati jedan jezik kao izborni predmet, i to u Centru za strane jezike, besplatno. Ima klasičnih jezika, engleski, talijanski, čak mislim i japanski i kineski. To može biti jedan most, jedna vrata koja mogu otvoriti ako se dalje želim time baviti. 

Docentica Marina Nekić s Odjela za psihologiju podsjeća da do kraja ovoga tjedna srednjoškolci mogu postati studenti psihologije na jedan dan - ovaj Odjel pripremio je poseban program za one sklone proučavanju ljudske psihe.

U glazbenom dijelu programa Otvorenog dana Sveučilišta u Zadru danas su sudjelovali i članovi Studentskog zbora A.K.A. Crescendo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.