Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto bi turizam trajao jednu sezonu?

19.09.2019.

13:19

Autor: M.Savić

Zašto bi turizam trajao jednu sezonu?

Zašto bi turizam trajao jednu sezonu?

Foto: - / -

Projekt HERCULTOUR kulturno turističkih ruta, jedan je u nizu projekata, s kojim se povezuju tradicija, kultura te gospodarstvo i turizam određene regijom a s ciljem da se posjete ne svedu samo na ljeto. Vodeći partner projekta teškog skoro 180 milijuna eura je zadarska Županija.

 

Cilj projekta je kapitalizirati postignuća projekta HERA i učvrstiti njihovu održivost kroz jačanje djelovanja istoimene Udruge te jačanje upravljanja kulturno turističkim rutama i posjetiteljskim centrima koji nose oznaku HERA, na teritorijima lokalnih partnera.
Uz partnere iz Hrvatske, Primorsko-goransku, Šibensko-kninsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, projekt provode i partneri iz Italije. Jedan od predstavnika je manager iz pokrajine Abruzzo koju je proteklih godina uzdrmao niz potresa a zbog čega ih turisti zaobilaze u širokom luku:


" U Italiji smo trenutačno u teškom stanju što se turizma tiče zbog kako znate, niza potresa koji su posebno pogodili moju pokrajinu. Baš zbog toga u interesu nam je vratiti turizam na stare staze, obnovom, promocijom, novim projektima te tako vratiti zanimanje za našu bogatu kulturu i tradiciju."

Prvi čovjek odjela za turizam gospodarstvo i EU fondove zadarske Županije Lovro Jurišić, podjeća kako se ovaj projekt nadovezuje na prethodnu HERU ali postoji još jedan u budućnosti ,ukupno četiri. Cilj im je:

"Radi se o obnovi kulturnih spomenika u Ninu,Villa romana, potom Stari grad Pag a u Benkovcu za budućnost planiramo radove u Zavičajnom muzeju i u hotelu Aseria".

"Zašto bi turizam bio sveden na jedn sezonu"? - pita se Jurišić dodajući kako će ovako odabirom jedne teme koja povezuje i Italiju i Hrvatsku i još poneku zemlju turista zastao i zadržao se na tom mjestu u bilo koje doba godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.