Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto je stalo zapošljavanje mladih?

02.12.2013.

13:19

Autor: nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, tako se službeno zove zapošljavanje mladih za 1600 kuna, koje je zadnjih mjesec dana zapravo stalo. Razlog je manjak novca u državnom proračunu.

Koliko je osoba zaposleno ove godine i zašto su zahtjevi na čekanju? 
Kada je riječ o Zadarskom zavodu za zapošljavanje ove godine potpisano je 900 ugovora, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Proračunska sredstva za ovu godinu su potrošena, zahtjevi primljeni do 5. studenog su odobreni, no svi oni nakon toga datuma prebačeni su za sljedeću godinu - rekla nam je predstojnica zadarskog Zavoda za zapošljavanje Irena Dragić

"Proračunska sredstva za ovu godinu su potrošena, no mjera ide dalje, mi zaprimamo zahtjeve. No, svi zahtjevi koji su primljeni do 5.11. bit će pozitivno riješeni, a oni primljeni nakon tog datuma čekat će sljedeću godinu" - rekla je predstojnica Dragić.

A upravo u sljedećoj godini spas bi mogao donijeti Europski socijalni fond i mjera garancija za mlade kojom se od 4. do 6. mjeseca od završetka fakulteta mora ponuditi ili posao ili daljnje doškolovanje.

"Mi sljedeće godine očekujemo iznimna sredstva iz te mjere, i vjerujemo da ćemo na takav način omogućiti mladim ljudima da uđu na tržište rada" - dodala je Dragić.
Jedna od institucija koja je tražila dvoje novih mladih stručnjaka je i općina Sali. Načelnik Zoran Morović ističe da je odgađanje učinjeno zbog velikoga interesa.

"Pa vjerojatno je, eto mi smo možda malo i zakasnili, tako da mi nećemo niti osjetiti to zakašnjenje, dok se odradi procedura godina će proći, pa ne očekujemo većih problema pri zapošljavanju" - istaknuo je načelnik Morović.
Tanak proračun tako je ovu očito dobru mjeru nešto malo odgodio za mjesec ili dva, no što to znači poslodavcu kojemu treba zaposlenik odmah, a da ne govorimo mladome radniku kojemu, uz bogato iskustvo, eto i tih 1600 kuna život znače.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.