Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto je vršni segment važan za uspješan ribolov ?

02.02.2023.

12:08

Autor: B.Bulić/Radio Zadar

Vrhom do uspjeha

Vrhom do uspjeha

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Ribolovni se štapovi međusobno razlikuju po mnogočemu, no u prvom redu po dužini, akciji, težini izbačaja i naravno, osnovnoj namjeni. No često i među štapovima koji se na prvi pogled po ovim ali i svim ostalim stavkama poklapaju, nalaze modeli koji su zapravo bitno drukčiji zahvaljujući samo jednom malom detalju - vršnom segmentu.


Vršni segment je kod mnogih štapova ključni detalj koji iz temelja može promijeniti koncept cijelog štapa. O njemu može ovisiti osjetljivost detekcije, brzina reakcije, krajnji domet izbačaja i još cijeli niz sitnih detalja koji neku ribolovnu disciplinu ili ribolovni pristup čine drukčijim i specifičnim.

Vršni je segment jedan od najvažnijih dijelova opreme kod ribolovnih tehnika u kojima je presudna pravovremena detekcija griza. Premda takvi načini ribolova imaju svoje službene nazive poput beach ledgeringa ili feedera, mnogi takav pristup sve češće nazivaju jednostavno natjecateljski ribolov.

U takvim se ribolovnim pristupima uglavnom koriste utični višebojni vrhovi zahvaljujući kojima isti štap može imati više različitih namjena.

Naravno, ne može se koristiti više vrhova na istom štapu istovremeno, ali izmjenom vršnog segmenta različite akcije možemo u najkraćem mogućem vremenu uz minimalan trošak štap za lov manula pretvoriti npr. u štap za lov podlanica.

Naravno, pojedini proizvođači u ponudi imaju vršne segmente vezane uz strogo određene modele štapova s jasno naznačenom akcijom, odnosno težinom izbačaja.

Dakle, kao i štapovi, tako i vrhovi često imaju deklarativnu oznaku akcije što je zapravo nespretan naziv za nešto što s akcijom i nema direktne veze, a često se brka s brzinom vrha, odnosno smirivanjem vrha nakon pobude. Zato 'akcije' istaknute na vršnim segmentima treba shvatiti kao podatak koji govori o krutosti vršnog segmenta. Tako soft označava mekan vrh, medium srednje savitljiv, a hard tvrd, odnosno najmanje savitljiv vrh.

Većina utičnih vrhova je prstenasto obojana tako da su jasno vidljivi u svim vremenskim uvjetima. A zahvaljujući vrlo tankom promjeru u stanju su očitati i najmanji pomak na drugom kraju strune.

Takvi su vrhovi namijenjeni ponajprije ribolovu teleskopskim modelima s tim da se i ovdje kao i u proizvodnji štapova, koriste različiti materijali. Tako u ponudi imamo vršne segmente izrađene od stakloplastike ili fiberglasa, grafita, te kompozitnih materijala poput D-flexa i silikona, pa u skladu od materijala ti vrhovi imaju različitu osjetljivost ili savitljivost.

Naravno, pored utičnih vrhova postoji i cijeli niz klasičnih teleskopskih vršnih segmenata koji se izrađuju u skladu s namjenom štapa. Tako primjerice integrirani teleskopski match vrhovi u potpunosti prate parabolični pravac savijanja cijelog štapa, dok se pak surferski vrh u skladu sa surf konceptom drži kruto i nesavitljivo omogućujući snažne i daleke izbačaje.

Često se događa da je ribolovac izuzetno zadovoljan teleskopskim blankom no zato nezadovoljan vršnim segmentom. U tim je situacijama najlakše odstraniti teleskopski vršni segment i zamijeniti ga utičnim, odgovarajuće akcije i težine izbačaja.

Kod formiranja vlastitih vrhova, važno je da utični dio ne ulazi previše u šupljinu druge sekcije kao i da druga sekcija ima dovoljno nosivo ojačanje na svom kraju koje može podnijeti opterećenje kojem će spoj vršnog segmenta i štapa biti izložen prilikom izbačaja ili zamaranja lovine kao i da linijom savijanja prati liniju štapa.

Dakle, ako i vi imate teleskopski štap s čijim vrhom niste zadovoljni, zamijenite ga utičnim prema svom izboru. Vršni provodnik je dovoljno zagrijati upaljačem te ga skinuti a oslobođeni teleskopski segment izvući kroz otvor koji skriva čep na dnu štapa. Nakon što ste mjerenjem utvrdili dimenziju otvora na vrhu druge sekcije, možete kupiti vršni segment odgovarajućeg promjera.

Važno je znati da svi novi vrhovi imaju deblji kraj, kako bismo mogli reći ' u plusu', nešto većeg promjera od otvora u koji trebaju dosjesti tako da se jednostavno mogu pobrusiti i prilagoditi odabranom štapu.

A ukoliko nekim slučajem niste zadovoljni brojem, rasporedom ili veličinom provodnika na gotovim kupovnim vrhovima uvijek vam ostaje mogućnost formiranja vrha prema vlastitim željama jer su u redovnoj ponudi pored vrhova s navezanim provodnicima i oni goli, bez provodnika. Pažljivim odabirom odgovarajućih provodnika i golog vrha lako možete formirati vrh upravo prema vašem ukusu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici