Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto se prije nisu vještačili kanistri i vatrogasne crpke?

21.12.2016.

15:13

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suđenje Draženu Slavici, optuženom za kornatsku tragediju, ulazi u novu fazu. Predsjednik Sudskoga vijeća Boris Radman naložio je vještačenje spremnika za gorivo i crpki za vodu, koje su izuzete s mjesta nesreće, ali nikada dosada nisu bile vještačene.

O optužnici se danas prvi put u ponovljenom postupku očitovao Slavičin branitelj Čedo Prodanović. Odvjetnik smatra kako Dražen Slavica ne može biti odgovoran za slanje maloljetnika i ročnika na Kornat nego isključivo njihovi zapovjednici u DVD-ovima. Ne može odgovarati ni za desantiranje, jer ga uostalom nije ni bilo, kaže Prodanović. 

Te činjenice nisu ni od kakvog značaja niti u vezi s nastalom štetnom posljedicom-stradanjem vatrogasaca, jer su vatrogasci tragično stradali nezavisno od stupnja svoje obuke ili dobi, budući da je do općeopasne situacije, koja je rezultirala tragičnim posljedicama, došlo iz potpuno drugih razloga, istaknuo je Prodanović  

Slavica ne može odgovarati ni za preusmjeravanje kanadera s Kornata na vodičko područje. Postupao je adekvatno i zakonito i prema informacijama koje je dobivao s terena, ističe njegov branitelj. Dodaje kako je najmorbidnija optužba da je namjerno zataškavao razmjere nesreće te tako usporio spašavanje vatrogasaca. 

Optuženiku sva ova terećenja radnji, propuštanja, nečinjenja su neosnovana, jer je on reagirao adekvatno svojim ovlastima, zakonskim, a i mogućnostima koje su objektivno tamo bile. Podsjećam još da je i sistem veza bio nikakav, kaže Prodanović.

Tvrdnje obrane odnosno optužbe trebala bi potvrditi djelomična rekonstrukcija na Kornatu u ožujku iduće godine. Do tada će, po odluci sudskoga vijeća, prvi put biti ispitani šibenski policajci koji su na mjestu nesreće radili očevid. Isto tako, prvi put će se na Institutu Ruđer Bošković vještačiti spremnici za benzin i vatrogasne pumpe, koje su policajci prije gotovo deset godina izuzeli s mjesta nesreće.

Na djelomičnu rekonstrukciju na mjestu stradavanja bit će pozvan i jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić, te otac poginuloga Dina Klarića, Joško Klarić, koji je s gasiteljima iz DVD-a Zablaće prvi došao do ozljeđenih i poginulih vatrogasaca. Na rekonstrukciji bi se uz još neke svjedoke trebali pojaviti i pripadnici helikopterskih posada HRZ-a, te članovi HGSS-a Božić, Mužinić i Vrsalović koji su spašavali unesrećene.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.