Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto (zadarske) škole više ne mogu ni birati agenciju s kojom će na ekskurziju?

08.03.2023.

12:28

Autor: Filip Matijević

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Marusic / Pixsell

Češka, Španjolska i Grčka najčešća su odredišta srednjoškolskih ekskurzija. Nekoć su škole mogle birati između pet ili šest ponuda putničkih agencija za takva putovanja. Danas je ponuda neusporedivo skromnija, zadarske škole su sretne dobiju li dvije ponude za organiziranje učeničkih putovanja, otkrivaju za Radio Zadar ravnateljice nekih srednjih škola.

Nakon pandemijskih godina u kojima se uglavnom nisu organizirala maturalna putovanja, zadarske srednje škole sada se suočavaju s problemom izbora turističke agencije koja će im organizirati učeničke ekskurzije. 

Raspisan je javni poziv na koji se javila jedna agencija. Nakon toga smo imali i raspisan (nap. a. javni poziv za) Gardaland na koji se također javila jedna agencija. Lani su se dvije agencije javile, ali se jedna nije odazvala na prezentiranje ponude.

Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole

Gotovo je identičan scenarij i u ostalim zadarskim srednjim školama, kažu za Radio Zadar.

Za ovu višednevnu ekskurziju su se javile samo dvije agencije. Prijašnjih godina se uvijek javljalo više agencija, njih četiri ili pet. Malo smo bili iznenađeni što se nije javilo više agencija jer je onda lakše odlučiti i roditeljima i učenicima.

Jelena Marasović Štefančić, ravnateljica Gimnazije Jurja Barakovića

Imali smo dvije ponude za Grčku, dvije agencije, a samo je jedna došla na predstavljanje. Prije je bilo pet do šest agencija, u uži krug bi ušle dvije ili tri... Zašto? Pandemija je učinila svoje...

Diana Radić Škara, ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain se ne slaže s ovom konstatacijom. 


- Na ovom tržištu vlada velika potražnja i teško je pokriti sve, kaže Fain za Radio Zadar i dodaje: 

Ako, na primjer, deset godina u nekoj školi ne uspijete dobiti nikakvo putovanje bez obzira na kvalitetu ponude, na bolju cijenu, onda jednostavno izgubite volju i ne želite gubiti vrijeme i resurse u tim školama.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain

A ekskurzije su i poskupjele:


- Prijevoz, smještaj, restorani, ulaznice, znamo da je sve to poskupjelo i samim time je morala poskupjeti i cijena aranžmana. Stoga su od 10 do 30 posto poskupjela ta putovanja, zaključuje Fain.


Iako su ekskurzije poskupjele te ponude za njih dostavlja manje agencija nego prijašnjih godina, i dalje je to putovanje na koje odlazi većina učenika. Najvažnija je sigurnost i pouzdanost agencija koje organiziraju ekskurzije, zaključuju zadarske ravnateljice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.