Hrvatski radio

Radio Zadar

Zaustavljeno iseljavanje?! Vijest s okruglog stola o zadržavanju mladih

06.05.2019.

13:53

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Večernji list i Poslovni dnevnik su na Sveučilištu u Zadru organizirali okrugli stol „Budućnost u Hrvatskoj", u sklopu nacionalne akcije „Hrvatska pamet Hrvatskoj" kojoj je cilj zadržati mlade obrazovane ljude u domovini. Sudionici su istaknuli da se zaustavljaju trendovi iseljavanja.

Vodeći hrvatski demograf, Stjepan Šterc, je početkom godine u emisiji Studio 4 istaknuo kako je Hrvatsku napustilo 300 tisuća ljudi. Danas je na zadarskom sveučilištu - na okruglom stolu o tomu kako zadržati mlade obrazovane ljude u Hrvatskoj - Domagoj Novosel iz Ministarstva za demografiju istaknuo kako su trendovi zaustavljeni!

Cilj je prije svega stvoriti uvjete da bi se ti naši mladi sa zapada vratili. Ja mislim da se ta tendencija već polako pokazuje u 2019. Ove brojke koje sada imamo za Irsku pokazuju taj blagi povratak i mislim da smo, ajmo reći, zaustavili tu tendenciju iseljavanja.

Opasku medijima i čitavom komunikacijskom sustavu uputila je Božena Krce Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti. Poruka prema studentima bi trebala biti da se može, isticanjem pozitivnih primjera

Dakle, definitivno mediji stvaraju tu neku sliku. Ja inače ne volim te ružne naslove tipa: Iselila se Slavonija i bombastične neke izjave. Mislim da, ekonomija vam je kao vjera, otprilike; ako svi vjerujemo da će biti dobro i bit će dobro!

A vjeru da će biti dobro očito imaju na zadarskom sveučilištu. Rektorica Dijana Vican pohvalila je suradnju s Gradom i Županijom ali i istaknula kako svoj razvoj vide - upravo u zadržavanju mladih

Mijenjamo kulturu rada na način da osjećamo i ispitujemo tržište i vrlo smo jaki u tom ešto znači povezanost s gospodarstvom.

Kako je biti poduzetnik u Hrvatskoj, kazao je Simon Puja, kreativni direktor Illeconcept:

Po principu rada relativno je sve više-manje jednako, tako da nemam nikakvog straha. Otići vani ili ostati u Hrvatskoj, ne mora se po meni u principu niti vagati jer je princip i model rada koji vi odaberete svuda jednak.

Predstavnici gradske i županijske vlasti iznijeli su projekte i reforme kojima žele zadržati mlade na zadarskom području. Nisu, nažalost, na okruglom stolu spomenuti problemi koje brojni iseljeni mladi navode kao razloge odlaska: korupcija, stanje pravosuđa i opći društveni osjećaj nepravde.

MLADI U HRVATSKOJ, OKRUGLI STOL

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.