Hrvatski radio

Radio Zadar

Zavirili smo u "friško" uređene tunele Paklenice

03.05.2016.

08:00

Autor: F. Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kroz mjesec dana Podzemni grad Velika Paklenica otvorit će svoja vrata posjetiteljima. Riječ je o sustavu podzemnih tunela koji je bivša Jugoslavija gradila početkom 1950-ih u strahu od Sovjetskoga Saveza.

Rješavanje vodovodnih priključaka i tehnički pregled objekta dijele NP Paklenicu od dobivanja atraktivnih 2000 kvadrata u stijeni Velebita. Multimedijalna dvorana, suvenirnica i ugostiteljski objekt bit će samo dio nove ponude, ističe ravnatelj Zoran Marasović. Svečano otvorenje, dok prođemo tehnički pregled i ja se nadam kroz mjesec dana. Radovi su pri kraju, imali smo otvaranje 17. Međunarodnog susreta penjača baš u ovom objektu da ljudi vide što smo radili ovu zimudodaje Marasović. 

A radilo se ovu zimu zaista mnogo jer je uređenje pri samom kraju. A kada se sve uredi, naći se tu mjesta i za Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Evo napokon smo dobili i adekvatan prostor tu u tunelima gdje ćemo imati ambulantu i gdje će napokon bit´ smještena oprema. Ne moramo stalno seliti do naše kuće dolje u Starigradu pa nazad ovdje, to nam je uvijek bio problem, tako da smo sad napokon, eto, tu, ističe Jana Mijailović 

Osim prostorija u "Bunkerima", dobili su HGSS-ovci i prostor na Anića kuku gdje drže opremu za spašavanje. To im je puno olakšalo akcije. Ali, Mijailović dodaje da je u taj prostor već provaljeno. Nema ništa unutra zanimljivog, to je sve naša oprema kojom spašavamo živote. Ali ako, evo, netko ima potebu pogledat´ unutra, mi ćemo sve slikati i stavit´ sliku toga ako treba, dodaje.

Nadamo se da se radi o izoliranom slučaju i da će posjetitelji Nacionalnog parka Paklenica znati cijeniti i čuvati i objekt na Anića kuku, ali i čitav Podzemni grad.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.