Hrvatski radio

Radio Zadar

Zavod za javno zdravstvo Zadar postao je referentni centar za molekularnu dijagnostiku na području 14 zemalja jugoistočne Europe

14.01.2022.

15:05

Autor: Anita Perica

default error photo

Zavod za javno zdravstvo Zadar postao je referentni centar za molekularnu dijagnostiku na području 14 zemalja jugoistočne Europe. Ugovor o takvom vidu suradnje potpisan je danas s američkom tvrtkom Becton Dickinson s kojom zadarski Zavod uspješno surađuje još od 1995. godine. 

U zadarskom Zavodu za javno zdravstvo ne kriju zadovoljstvo zbog ukazanog im povjerenja i potvrde kvalitete rada, a sudeći prema onom što je danas rečeno profitirat će svi - i pacijenti i struka.  

-kazala je uz ostalo dr. Ivanka Matas, voditeljica Službe za mikrobiologiju i parazitologiju Zadarskog zavoda za javno zdravstvo.

Za čitav niz pretraga u molekularnoj dijagnostici u zadarskom laboratoriju koristi se 17 suvremenih metoda , a danas je tu i testiranje na COVID - podsjetila je uz ostalo Biljana Perica, dipl.ing., voditeljica Odjela molekularne dijagnostike:


Usavršen je i dio dijagnostike HPV-a, a želja je, čulo se također, da se PCR-a metoda za dijagnostiku HPV-a uvede kao metoda probira jer je osjetljivija i pouzdanija od Papa testa.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.