Hrvatski radio

Radio Zadar

Završen Kolektor visoke zone grada Zadra

27.05.2015.

13:01

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je završena 2. faza kanalizacijskoga sustava čime je omogućeno da se svi dijelovi grada mogu priključiti na kolektorsku odvodnju. Radovi su se odvijali 10 godina i u njih je uloženo više od 90 milijuna kuna.

Tim povodom danas je na spoju ulica Domovinskog rata, Hrvoja Ćustića i Puta Stanova održana prigodna svečanost kojom je označen i kraj rekonstrukcije i obnove Ulice Hrvoja Ćustića. Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta podsjetio je kako je riječ o projektu Jadran započetom 2003. godine i financiranom kreditom Svjetske banke:

       A taj projekt visoke zone čija je ukupna cijena 218 milijuna kuna, prva i druga faza, je u prvoj fazi bilo izgradnja novog ispusta u zadarski kanal, izgradnja pročišćivača otpadnih voda i to druge faze što nema niti jedan grad na jadranskoj obali neovisno bila talijanska, hrvatska, slovenska, crnogorska ili albanska i kolektor visoke zone što sve radi jedan sustav i kralježnicu odvodnje otpadnih voda u našem gradu i što omogućuje danas da se svi kvartovi, a ima ih još nažalost koji nisu prikopčani na sekundarnu mrežu, da se svi kvartovi mogu sada spajati naravno ovisno o financijskim mogućnostima na ovaj kolektor - kazao je uz ostalo gradonačelnik Božidar Kalmeta.

  "Od 13 projekata koje Svjetska banka podržava u Hrvatskoj ovo je moj najdraži projekt", rekao je Carlos Pinerua voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

  Ovo je hrvatski, ovo je zadarski projekt. Svjetska banka je tu samo radi potpore i suradnje. Sve zasluge idu vama. Možete biti ponosni na ovaj projekt.

Radovi na kolektoru visoke zone iskorišteni su i za rekonstrukciju obnovu Ulice Hrvoja Ćustića za što je Grad Zadar uložio više od 20 milijuna kuna za troškove otkupa zemljišta i uređenje prometnica.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.