Hrvatski radio

Radio Zadar

07:48 / 12.03.2022.

Autor: Božidar Kolega

Završena energetska obnova Psihijatrijske bolnice Ugljan

Psihijatrijska bolnica Ugljan

Psihijatrijska bolnica Ugljan

Foto: Andrina Luić / Naši školji

Dovršen projekt energetske obnove 5 zgrada bolnice.

Dvije godine od početka prvih radova, u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan dovršen je projekt energetske obnove pet bolničkih zgrada vrijedan više od 23 milijuna kuna. Nakon rekonstrukcije svih pet zgrada ušteda električne energije iznosit će između 600 i 700.000 kuna godišnje.

Prigodnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta nazočili su župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković, državni tajnici Šime Erlić i Josip Bilaver, načelnik Općine Preko Jure Brižić te brojni drugi uzvanici.

Ravnatelj bolnice Mladen Mavar na početku je podsjetio kako je riječ o zgradama sagrađenima 1942. godine, u vrijeme talijanske okupacije u Drugome svjetskom ratu te je zbog dotrajalosti paviljona obnova morala biti sveobuhvatna. Nakon rekonstrukcije i energetske obnove svih pet zgrada ušteda električne energije iznosit će između 600 i 700.000 kuna godišnje.

„Radove smo izvodili parcijalno, jer zbog smještaja pacijenata nismo mogli obnoviti istodobno svih pet zgrada zbog smještaja pacijenata. Na svim zgradama radili smo nove fasade s izolacijom zidova, krovište, stolariju, toplinsku izolaciju podova i zamjena svih instalacija. Od ukupnog iznosa vrijednost radova oko polovicu sredstava osigurali smo iz nacionalnih i europskih fondova, a za ostali dio sredstava bolnica je uzela kreditno zaduženje na 15 godina u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak“, kazao je Mavar te napomenuo da mu je velika želja u narednom razdoblju energetski obnoviti preostala tri paviljona unutar bolnice.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je kako nije lako provesti nijedan europski projekt, a još ga je teže provesti na otoku i to kao jedna od ustanova u zdravstvu koje uvijek imaju problema s financiranjem.

„Za tako nešto treba imati hrabrosti, odvažnosti i vizije te razumijevanja lokalne i regionalne zajednice. U provođenju ovog projekta pomogli smo i mi iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Fond za zaštitu okoliša, Ministarstvo graditeljstva. Bez takve zajedničke podrške ovakav projekt ne bi bio izvediv. Projekt obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan primjer kako bi se trebala razvijati otočna zajednica, ulaganjem u zelene i održive projekte, a to je u skladu i s našim nacionalnim programom razvoja otoka“, istaknuo je državni tajnik Erlić.

Župan Božidar Longin zahvalio je svima koji su svojim trudom, znanjem i zalaganjem pomogli ostvarenje energetske obnove.

„Veliki je ovo bio, kolokvijalno rečeno, zalogaj. No, znamo da energetski projekti nisu samo trošak jer nakon njihove provedbe, imamo i veliku uštedu energije kako za grijanje, tako i za hlađenje, a ne trebam posebno isticati koliko je u obnovljenim zgradama boravak znatno ugodniji. S obzirom da smo na otoku, a i ravnatelj je Bodul, moram reći da će mu se sigurno lice ozariti kada vidi pad režijskih troškova“, rekao je Longin i najavio da Psihijatrijska bolnica Ugljan ima i planove za dodatan iskorak u svojem djelovanju.

„Nakon ovoga ulaganja, pred Bolnicom se nalazi još jedan, možda i najveći izazov – osiguravanje sredstava za izgradnju novog bolničkog kompleksa. Vjerujem da će kroz novu financijsku perspektivu koja je pred nama, Bolnica pronaći način kako ostvariti svoje planove. Županija kao osnivač pružit će im u tim aktivnostima svoju punu potporu“, poručio je župan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.