Hrvatski radio

Radio Zadar

Završeni radovi u Ribarskoj luci Vela Lamjana

13.12.2020.

09:22

Autor: HRT Radio Zadar

izvor: Lučka uprava Zadar

izvor: Lučka uprava Zadar

Foto: - / -

Tijekom studenog završeni su radovi na Ribarskoj luci Vela Lamjana u Općini Kali na otoku Ugljanu. Projekt revitalizacije i modernizacije RL Vela Lamjana sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

U projekti modernizacije RL Vela Lamjana dograđen je glavni lukobranski objekt, nadograđena je obala za prihvat ribarskih brodova i prekrcaj ribe, nadograđeni su operativni vez i zapadna obala za prihvat brodica, izgrađene je istočna obala za prihvat brodica te površina za odlaganje ribarske opreme i kolni pristup. Vrijednost projekta je 36.843.281 milijuna kuna- Više 0d 27,5 milijuna kuna je iz europskih fondova, dok je ostatak financiran državnim novcem.

Dogradnja glavnog lukobranskog objekta

Glavni lukobranski objekt postat će dograđeni i sanirani postojeći operativni gat, čije produženje je trapeznog oblika. Operativni vez se produljuje za 27,96 metara na sjevernoj strani, te 25,93 metra na južnoj strani čime se formira glava novog operativnog gata ukupne širine 7,73 metara.

Obala za prihvat ribarskih brodova i prekrcaj ribe

U produžetku postojeće obale za prihvat ribarskih brodova planira se nova obalna trasa čija je duljina iznositi 161,59 metara.

Operativni vez i zapadna obala za prihvat brodica

Operativni vez dug je 58 metara i širok 8 metara i završava manjim vezom dužine 12 metara i širine 4,00 metra. U nastavku trase operativnog gata je obala za prihvat brodica ukupne dužine 71 metara.

Istočna obala za prihvat brodica

U nastavku obale za prihvat ribarskih brodova izgradit će se obala u luku dužine oko 76,70 metara, koja slijedi prirodnu obalu i proteže se dalje za oko 34,40 metra. Novoplanirana obalna trasa ukupne je duljine oko 111 metara.

Površina za odlaganja ribarske opreme i kolni pristup

Površina za odlaganje ribarske opreme planira se izgraditi u dnu uvale. Obuhvat ove površine je do lica potpornog zida planirane prometnice. Kolni pristup između obale za prihvat ribarskih brodova i površine za odlaganje ribarske opreme je interna tehnološka prometnica.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.