Hrvatski radio

Radio Zadar

Završetak projekta Europske unije „Mistral“

24.05.2022.

09:27

Autor: HRT Radio Zadar

Projektni partneri EU projekta MISTRAL

Projektni partneri EU projekta MISTRAL

Foto: ŽK Zadar / HGK

Prezentiranjem i promocijom projekta na ovogodišnjem izdanju događaja European Maritime Day, uglednom godišnjem skupu europskih znanstvenika, političara i gospodarstvenika iz svih područja djelatnosti vezanih uz more, koji se održao u Ravenni u Italiji 19. i 20. svibnja završene su projektne aktivnosti na EU projektu MISTRAL (Mediterranean Innovation STRAtegy for transnational activity of clusters and networks of the Blue Growth).


Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar jedan je od projektnih partnera na ovom projektu kojeg sufinancira Europski fond za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg MED. Uz vodećeg partnera Regiju Emilia Romagna iz Italije ostalih 14 partnera, osim iz Hrvatske, dolaze iz Italije, Grčke, Albanije, Španjolske, Francuske, Portugala i Cipra.


MISTRAL je povezao mediteranske regije u domenama Plavog rasta (plava energija, akvakultura, ribarstvo, pomorski i obalni turizam, plava biotehnologija, pomorski nadzor, morski mineralni resursi), a poseban naglasak je stavljen na prijenos znanja, umrežavanje, suradnju s kreatorima politika i poticanje inovacija. Projektom su usavršeni alati Strategije pametne specijalizacije (S3), izradila se studija Blue Growth Book, te su održana brojna predavanja i susreti dionika Plavog rasta.


Kroz ovaj projekt Županijska komora Zadar organizirala je niz događaja namijenjenih prvenstveno malim i srednjim poduzećima iz Plavog gospodarstva, kao i onima koji posluju s poduzećima iz tog sektora. Kao najznačajniji ističu se radionice za pisanje plavih poslovnih planova, međunarodni online B2B događaj pod nazivom „Rethinking Tourims B2B event“ i online događaj National Learning Camp. 


Kroz nekoliko faza radionice za pisanje plavih poslovnih planova, na kojima je sudjelovalo preko 20 poduzeća iz Jadranske Hrvatske, sudionici su dobili mogućnost izrade poslovnih planova vlastitih inovativnih ideja i projekata u suradnji sa stručnim konzultantima, dok je B2B događaj bio namijenjen tvrtkama iz turističkog sektora, te je okupio je 314 sudionika iz 20 država. 


Na National Learning Campu, na kojem je nazočilo 30-ak različitih dionika, održana su predavanja stručnjaka za Plavo gospodarstvo o najvažnijim aspektima i izazovima koji se tiču Plavoga rasta i njegovih podsektora, prvenstveno akvakulture i ribarstva, obalnog i pomorskog turizma te plavih biotehnologija.


Županijska komora Zadar je također sudjelovala i na međunarodnim događajima u organizaciji drugih EU projekata kako bi podijelila svoja iskustava sa MISTRAL-a.


Projekt formalno završava 30. svibnja ove godine, a započeo je u veljači 2018. godine. Ukupni proračun projekta je malo manji od 5 milijuna eura, od čega se na Županijsku komoru Zadar odnosi oko 300 tisuća eura. Županijska komora Zadar pohvaljena je zbog svog doprinosa razvoju i realizaciji projekta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.