Hrvatski radio

Radio Zadar

Završila istraga o ruskoj jahti: Uhićena dva kapetana i dvoje članova posade koji su jahtu odvezli u Tursku

28.01.2023.

13:49

Autor: t/pu ši-kn

Ruska jahta odvezena iz Betine

Ruska jahta odvezena iz Betine

Foto: HTV / HRT

Dva kapetana i dva člana posade koji su odvezli rusku jahtu, koja je pod snakcijama bila stacionirana u Betini uhićeni su i kazneno prijavljeni priopćila je policija danas po završetku istrage. Dvoje članova posade koji nisu znali da je brod zaplijenjen i pod međunarodnim sankcijama su pušteni.


Podsjetimo, pet milijuna eura vrijedna jahta u vlasništvu je obitelji ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu i na popisu je zamrznute imovine. Početkom mjeseca, nakon što je otkriveno da je nestala, resorni ministar Oleg Butković smijenio je tri osobe.

Evo priopćenja :

Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvero hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 15. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Prvoosumnjičeni 58-godišnjak u svojstvu kapetana, unatoč uručenoj Obavijesti o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, organizirao je i angažirao posadu koju su činili drugoosumnjičeni 35-godišnjak -također kapetan, trećeosumnjičeni 50-godišnjak i četvrtoosumnjičena 34-godišnjakinja te dvoje članova posade koji nisu imali saznanja o međunarodnoj mjeri ograničavanja.


Posada je u listopadu 2022. godine isplovila jahtom „IRINA VU" sa zastavom Republike Hrvatske izvan teritorijalnog mora RH, iako je bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom i nije smjela isploviti iz Brodogradilišta i marine Betina na Murteru gdje je bila čuvana, navodi u priopćenju Policijaka uprava šibensko-kninska.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su četvero osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske, a kazneno su prijavljeni Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.