Hrvatski radio

Radio Zadar

Završilo selekcijsko letenje za hrvatske vojne pilote

02.08.2019.

15:52

Autor: HRT Radio Zadar/HRZ/ Marinko Karačić

Foto:HRZ/ Marinko Karačić

Foto:HRZ/ Marinko Karačić

Foto: - / -

Polaznici 28. naraštaja hrvatskih vojnih pilota završili selekcijsko letenje u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni u Zemuniku .

Polaznici 28. naraštaja hrvatskih vojnih pilota završili su u petak, 2. kolovoza 2019. selekcijsko letenje u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Selekcija je trajala mjesec dana, a provedena je na avionima ZLIN-242 L, pri čemu je svaki od polaznika ostvario 10 sati naleta pod stručnim vodstvom nastavnika letenja.

Današnji ispitni letovi bili su zadnja provjera selekcijskog ciklusa, a konačnu ocjenu o nastavku školovanja za vojne pilote donijet će stručno povjerenstvo koje će vrednovati svakoga od polaznika po svim elementima propisanih standarda. Kandidati koji zadovolje kriterije nastavljaju sa studijem u Zagrebu na Fakultetu prometnih znanosti, smjer vojni piloti, a nakon polaganja svih predviđenih ispita, ponovno dolaze u bazu Zemunik na početak temeljne obuke na avionu ZLIN-242 L.

Voditeljima i nastavnicima letenja, kao i zrakoplovnim tehničarima, na uspješnoj provedbi selekcije čestitku je uputio zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša, poželjevši mladim kandidatima uspjeh u nastavku školovanja, a potporu tijekom selekcije polaznicima su uputili i borbeni piloti HRZ-a preletom aviona MiG-21.

Voditelj selekcijskog letenja bojnik Ivan Krizman izrazio je zadovoljstvo povećanim brojem zainteresiranih za poziv vojnog pilota. „Ova je generacija spoj cijele Hrvatske, a posebno se mogla osjetiti njihova međusobna povezanost, kao i motiviranost za uspješan tijek selekcije. Ovo je prvi korak na dugoj i zahtjevnoj stazi koja ih vodi do konačnog cilja, a to je postati vrhunski vojni piloti“, iznio je bojnik Krizman.

Polaznik selekcijskog letenja Petar Gregorović iz Slavonskog Broda kazao je kako je selekcijsko letenje za njega događaj koji ga je još jače vezao uz letenje i svijet zrakoplovstva. „Ovih mjesec dana letenja bit će mi najjača motivacija kroz teorijsku nastavu u Zagrebu i jedva čekam ponovno sjesti u kabinu aviona. Imali smo najbolje moguće nastavnike letenja. Učiti od njih za mene je bila privilegija“, naglasio je Gregorović.

Polaznice selekcije iz Pule, Petra Kolaš i Manuela Pužar, s puno optimizma očekuju nastavak studija. „Ovo je za mene bio velik izazov, dobivamo puno informacija u kratkom vremenu i naravno sve to treba pokazati na ispitnom letu. Osjećaj kada sama donosim odluku me ispunjava i ovo je definitivno ostvarenje mojih snova“, kazala je Petra Kolaš. Poruku mladima koji žele krenuti njihovim putem uputila je Manuela Pužar. „Toliko adrenalina, zanimljivosti i izazova teško je pronaći u nekom drugom pozivu, a tek kada se odvojimo od piste i vinemo u visine, osjećaj je koji je teško dočarati riječima. Ovo treba iskusiti, a uz sjajne nastavnike letenja sve se može naučiti“, iznijela je Manuela Pužar.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.