Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog Centra u Biljanima stigli svjetski stručnjaci

19.03.2015.

11:55

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je s radom počeo međunarodni simpozij čiji je glavni cilj educirati javnost o sustavu gospodarenjem otpadom. Organizatori se nadaju kako će time otkloniti poznate nedoumice i na našem području, pogotovo u slučaju gradnje Centra u Biljanim Donjim. Simpozij se iduća tri dana organizira u hotelu Donat.

Dvodnevna predavanja su uistinu raznovrsna. Tako se može doznati kako je primjerice gospodarenje otpada riješeno u Mađarskoj i Austriji ili pak kakvi su suvremeni izazovi upravljanja otpadom.

Za sveučilišnog profesora Vlatka Cvrtilu, jednog od predavača, najveći izazov je uspostaviti komunikaciju između vlasti i građana:

Dakle treba razgovarati, treba komunicirati, treba uključiti građane u sve aspekte, treba im dati dovoljno dobre odgovore da se svi u toj situaciji doboro. Nažalost, to teško provodimo i uvijek se tu stvaraju otpori i na strani politike i građana. Još nismo naučili komunicirati, mislim da je to ključ problema.

Važno nam je uspostaviti jasnu komunikaciju, ubrzo očekujemo i dobivanje lokacijske dozvola za Centar u Biljanim Donjim - istaknuo je Dino Perović, direktor tvrtke Eko koje je nadležna za taj projekt.

Lako je napraviti projekt i izraditi Centar, međutim uvjeriti javnost da je to dobro za njih to je puno teže, pa je iz istog razloga ovaj simpozij i organiziran kako bi se čula svjetska iskustva, da to nije nikakva tabu tema. - izjavio je D.Perović.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.