Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog droge na Pagu prijavljeno 60 osoba i naplaćeno još 140 000 kuna kazni

06.08.2015.

14:58

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaplijenjena marihuana, ecstasy, hašiš, kokain....

Ravnateljstvo policije je u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zadarske i Policijske uprave ličko-senjske nastavilo sa šestim tjednom provođenja operativne akcije „INSULA“ od 28. srpnja do 2. kolovoza.  

I u ovom tjednu policijska su postupanja usmjerena na prevenciju, otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela i prekršaja na području otoka Paga u turističkoj sezoni 2015.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga policijski su službenici evidentirali i procesuirali ukupno 60 osoba i to: 18 talijanskih državljana, 9 čeških, 8 hrvatskih, 7 državljana Švicarske i SR Njemačke, 6 slovačkih državljana  te jednog državljanina Slovenije, Srbije, Turske, Austrije i Sjedinjenih Američkih Država.  

Tijekom navedenih postupanja po Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga oduzeto je oko 89,2 grama marihuane, 4,2 grama hašiša, 25 jointa, 2,5 grama kokaina, 6,59 grama amfetamina, 44 tableta MDMA, 5,2 grama MDMA, 11 tableta ecstasya 2,46 grama ketamina i jednu „drobilicu“ za marihuanu.

U svim navedenim slučajevima policijski su službenici, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv počinitelja podnijeli obvezne prekršajne naloge  odnosno optužne prijedloge nadležnim Prekršajnim sudovima. Ukupno je naplaćeno više od 140 000 kuna novčanih kazni.  

U navedenom razdoblju policijski su službenici u pet slučajeva proveli kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama:   

  • od 25-godišnjeg stranog državljanina oduzeto je  13 komada tableta MDMA i oko 3,2 grama marihuane,
  • od 20-godišnjeg stranog državljanina oduzeta su  42 komada tableta MDMA i oko 6,6 grama marihuane,
  • od 20-godišnjeg stranog državljanina oduzeto je  oko 23,3 grama marihuane, oko 3,9 grama hašiša, digitalna vaga i 65 eura,
  • od 29-godišnjeg stranog državljanina oduzeto je  149 komada tableta MDMA i oko 5,4 grama MDMA,
  • od 29-godišnjeg stranog državljanina oduzeto je  37 komada tableta MDMA.

Po dovršetku kriminalističkih istraživanja sva petorica stranih državljana dovedena su pritvorskom nadzorniku u Zadru te je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je odgovarajuća kaznena prijava. 

Policijski službenici su također uhitili i jednog državljanina R Slovenije za kojeg je utvrđeno da je za njim raspisana međunarodna tjeralica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.